Finanstilsynet fastholder sin vurdering fra i sommer, da tilsynet varslet Sparebanken Møre at det mente at banken hadde gitt eierne av egenkapitalbevis en urettmessig høy eiereandel.
Sparebanken Møre var ikke enig, og argumenterte for sitt syn i sitt svar til tilsynet.
Tilsynet står imidlertid på sitt, ifølge en børsmelding Sparebanken Møre sendte ut sent fredag kveld.
Utbytte og gavemidler
Sparerbanken Møre er omlag 50/50 selveid/eid av egenkapitalbeviseierne (slik banken vurderer eierfordelingen i dag).
Når banken betaler utbytte skal det fordeles etter eierbrøken. Egenkapitalbeviseierne får sin andel utbetalt, men den andelen som tilhører den selveide eierskapet (grunnfondskapitalen) blir utbetalt til gode formål, såkalte gavemidler.
Noen av gavemidlene blir utbetalt samme år, andre til satt av til senere. Det er de avsetningene, og måten det blir gjort på, Finanstilsynet reagerer på, og mener har gitt egenkapitalbeviseierne en for stor eierandel.
"Finanstilsynet har vurdert bankens praksis med bokføring av ikke utbetalte gaver til allmennyttige formål som andre forpliktelser i bankens regnskap. Sparebanken Møre oppfatter at Finanstilsynet mener at midler som er avsatt til gaver, men som ikke er besluttet utdelt til gavemottakere pr. årsskiftet, skal overføres gavefondet og ikke bokføres som andre forpliktelser. Finanstilsynet mener videre at resultatet av bankens praksis, er at eierandelskapitalen over tid har fått en for stor andel av årets resultat. Dersom midlene hadde vært tilført bankens gavefond, ville det i de foregående år gitt lavere eierbrøk enn det som er lagt til grunn ved fordeling av overskudd og utbyttemidler.", skriver Sparebanken Møre i børsmeldingen.
Nå må banken regne om eierfordelingen fra og med 2014 og frem til og med 2023, i følge pålegget fra Finanstilsynet. Det vil reduserer egenkaptialbeviseiernes andel til 48,7 prosent etter bankens vurdering, og dermed også andelen av fremtidige utbytter.
Vurderer klage
Banken vurderer å klage på Finanstilsynet pålegg, skriver banken i børsmeldingen. Klagefristen er tre uker.
Det er informasjon i bankens søknad om å få etablere en egen stiftelse som er utgangspunktet for Finanstilsynets pålegg. Stiftelsen skal være medeier i banken og dele ut midler til gode formål.
Finanstilsynet vil ha svar på flere spørsmål før søknaden blir behandlet, ifølge børsmeldingen:
"Når det gjelder bankens søknad om tillatelse til å opprette en sparebankstiftelse, har Finanstilsynet bedt om bankens vurdering av enkelte merknader. Søknaden vil bli behandlet så snart Finanstilsynet mottar bankensvurdering av disse."
Publisert: 27.10.2024 11:00
Sist oppdatert: 27.10.2024 13:28