Fole Godt har snudd minus til pluss
Gründeren av møteplassen mener å ha funnet oppskrifta på lønnsom drift. Utvider tilbudet.
Håndverksbakeri med «noko attåt» er en noenlunde dekkende beskrivelse av møteplassen Fole Godt i Molde sentrum. Fjoråret ble et nytt rekordår på inntektssida – og etter å ha havnet på minussida i flere år – viser regnskapet også overskudd.
– Det er utrulig gledelig for oss som jobber her, forteller gründer og daglig leder Kristin Heggdal til Nett No.
Rekordomsetning i fjor
Helt siden starten har omsetningen for Fole Godt vokst jevnt og trutt. I 2023 bikket inntektene for første gang 16 millioner kroner.
2024 startet tregt, men det er mer enn tatt igjen med en god mars måned, forteller hun.
– Veksten viser at folk vil ha produktene våre og de kommer langveis fra for å handle. Men det har vært vanskelig å tjene penger, legger Heggdal til.
Fole Godt Molde As | ||
Tall i mill. kroner | 2023 | 2022 |
Driftsinntekt | 16,3 | 14,9 |
Driftsresultat | 0,1 | -0,3 |
Resultat før skatt | 0,1 | -0,3 |
Åpner servering på kveldstid
Resultatene kommer av målretta grep der stikkordene er høyrere priser og lavere lønnsutgifter.
I løpet av kort tid utvider de også serveringstilbudet og åpner dørene på kveldstid.
– Fra rundt midten av mai kommer vi til å holde åpent med servering av lette middager. Det blir en liten a la carte-meny som vil ligge i prissjiktet under de fleste restaurantene, sier Heggdal.
– Folk er villige til å betale
På Fole Godt lager de alt «fra scratch» selv, både deiger, kaker og salater. Det koster påpeker Heggdal. I tillegg har bedriften fått økte kostnader på både råvarer og transport.
Derfor skrudde de opp prisene allerede i fjor – og tok nye grep ved starten av året.
– Jeg har hatt litt utfordringer med å legge oss på det prisnivået vi ser blant annet i Oslo, men der er dit vi skal. Samtidig ser vi at folk er villige til å betale, legger hun til.
Oppsigelser og permitteringer
I dag teller Fole Godt 26 ansatte og to lærlinger. Heggdal håper å beholde alle framover – men forteller at de også har kuttet i lønnskostnader for å komme i pluss.
– Vi hadde noen oppsigelser og permitteringer i fjor, forteller hun.
Ettersom etterspørselen ikke har gått ned, betyr det mer å gjøre for Heggdal og de andre.
– Vi som er eiere har bestemt oss for å gi jernet og jobbe for fire ut året. Samtidig ser vi at det vil gå bra, legger hun til.
Roser medeierne og banken
Etter de tidligere underskuddsårene hadde selskapet fortsatt negativ egenkapital ved utløpet av fjoråret. Det vil de jobbe med å endre med nye overskuddsår framover.
Heggdal roser medeierne og banken for å ha stått løpet sammen med bedriften.
– Det positive med å bo i en liten by, er at vi kan ha kjappere møter og mer personlige samtaler. Det har gjort at de har stolt på at vi kommer til å levere – det tar bare litt tid, sier Heggdal.
Gode samarbeidspartnere – som kaffebrenneriet Jacu i Ålesund – har også vært avgjørende for å komme gjennom de tøffe årene.
– Å ha Jacu rett over fjorden som leverer fersk kaffe på dagen, er helt fantastisk. Vi har også hatt en god leverandør i Lippe i Oslo, som har vært med oss hele veien fra starten i 2008, forteller Heggdal.
E11/S2 Anne Birte Bjørdal Hanken og Jan-Tore Holen om gründerlivet, oppstart og vekst.
Publisert: 04.04.2024 09:43
Sist oppdatert: 04.04.2024 09:41