Svein Andreassen Sabine Masse Frédéric Masse Sandra Borch Nina Sundqvist foto stiftelsen norsk mat 11
NY EKSPORTAVTALE: Markedssjef Svein Andreassen i Tind/Grilstad, Sabine Masse og Frédéric Masse fra den franske avtalepartneren, landbruks- og matminister Sandra Borch og administrerende direktør Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Stiftelsen Norsk Mat
Nytt

Fransk suksess for lokale lammelår

Eksporten er dobla på få år. Med ny avtale på plass har de større ambisjoner.

Marius Rosbach
23.01.2023

Lammelår fra Grilstad på Stranda og Fenalår fra Norge vil være hovudproduktene i en ny eksportavtale med den franske grossisten Masse. Det opplyser Stiftelsen Norsk Mat i en pressemelding.

Avtalen ble signert i helga på en messe i Frankrike. Landbruks- og matminister Sandra Borch var blant dem som var til stede.

- At et langtidsmodnet lammelår fra Stranda nå gjør suksess i Frankrike, det er vi stolte av, uttalte statsråden.

Eksporten doblet fra 2019 til 2022
Eksporten av fenalår og lammelår til Frankrike startet i 2015 med beskjedne 82 kilo. I 2019 økte salget til 710 kilo og etter to år med «pandemipause», ble det nær en dobling i 2022 med 1200 kilo.

Ambisjonene er å øke dette kraftig gjennom den nye avtalen.

- For oss har det vært avgjørende at vi først fikk en beskyttet geografisk betegnelse i Norge og så fikk denne godkjent som en Indication géographique protégée i Frankrike. Dette merket dokumenterer sammenhengene mellom kvalitet og opprinnelse, uttaler Svein Andreassen fra Grilstad/Tind og Per Berg fra Fenalår fra Norge.

Det mener de er viktig for å lykkes i et kresent fransk marked.

4. generasjon familiebedrift
Avtalepartneren er en familiebedrift som nå drives av 4. generasjon. Masse har spesialisert seg på å selge høykvalitetsvarer i det franske markedet.

- Norsk matkultur har mye å være stolt av, og det er gledelig at her i gastronomiens sentrum, Lyon, så klarer vi å skape interesse og salg av noe så erkenorsk som fenalår. Jeg ønsker fenalår fra Norge og Grilstad-Tind lykke til, og gleder meg til å se resultatene av denne avtalen, sier statsråd Borch.

Avtalen er et forpliktende samarbeid om salg og markedsføring av Tind Premium spekeprodukt, i første rekke til hotell, restaurant og catering-markedet.

Publisert: 23.01.2023 14:00

Sist oppdatert: 23.01.2023 14:52

Mer om