Kleven verft juli innfelt sivert bjørnstad foto marius frp 11
LIKER IDEEN: Sivert Bjørnstad (Frp) har sansen for ideen med et statlig fond for skraping av skip. Green Yard Kleven vil starte slik virksomhet på dette området av anlegget i Ulsteinvik. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Frp: – Definitivt et spennende forslag

Tar forslaget om resirkuleringsfond for offshoreskip til Stortinget.

Marius Rosbach
12.03.2021

Forslaget som flere aktører fra maritim næring la fram torsdag – om et fond for resirkulering av offshore skip – faller i god jord hos Frp.

Næringspolitisk talsperson Sivert Bjørnstad i partiet opplyser til NETT NO at han vil ta med forslaget inn i prosessen med revidert statsbudsjett.

– Vi kan sikre mange arbeidsplasser med dette resirkuleringsfondet. Næringen er hardt prøvet etter et år med pandemi, da må vi politikere tilrettelegge for at skaden blir minst mulig, skriver han i en e-post.

Forslaget innebærer at et statlig fond skal bidra til en miljøvennlig opphugging ved norske verft av mellom 50 og 70 offshoreskip som nå ligger i opplag langs norskekysten.

– FrP har stått skulder ved skulder med maritim næring gjennom hele pandemien. Dette er en viktig næring ikke bare for kysten, men for hele Norge. Det er tusenvis av mennesker som jobber i eller med denne næringen. Dette er definitivt et spennende forslag, opplyser Bjørnstad.

– I tillegg til at fondet vil kunne gi mange arbeidsplasser vil det også sørge for at vi får en fornøyelse av den norske flåten. Det er en vinn-vinn-situasjon, legger han til.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) i næringsdepartementet uttalte til NRK torsdag at de vil se på forslaget som de mottok for noen få dager siden.

– En utfordring er at dette er skip som har betydelig gjeld. Det er kostbare skip, og det vil også være selvfølgelig ganske kostbart å komme ut på markedet, sa han til kanalen.

Regjeringa jobber nå med en kondemneringsordning for offshore skip, som ble vedtatt av Stortinget i fjor høst.

Publisert: 12.03.2021 09:30

Sist oppdatert: 12.03.2021 09:54

Mer om