Steinar Lausund
UNDERKOMMUNISERT: Faren for at utlendinger som arbeider i norsk byggebransje ikke kommer tilbake dersom de reiser hjem når det blir mindre å gjøre i Norge er en underkommuniserte problemstilling, mener Steinar Lausund i Mostein-konsernet. Arkivfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

Frykter bransjen ribbes for arbeidsfolk

Salg og igangsetting av nye boliger faller kraftig. Steinar Lausund frykter at selv en kort nedgangstid vil få alvorlige følger.

20.10.2022

I Møre og Romsdal falt salget av nye boliger med 28 prosent i tredje kvartal i år sammenlignet med tredje kvartal 2021. Antallet nye boliger som ble påbegynt falt med 45 prosent i tredje kvartal i år mot tredje kvartal i fjor, viser kvartalsstatistikken fra bransjeforeningen Boligprodusentene.

- Det er relativt alvorlig, sier daglig leder Steinar Lausund i boligbyggekonsernet Mostein i Ålesund.

Han frykter at selv et halvt år med tilbakegang vil gjøre at ansatte fra Polen og Baltikum vil reise hjem - og ikke komme tilbake. De er en svært viktig del av arbeidsstyrken i byggebransjen, men som i økende grad har kunnet finne arbeid i hjemlandet eller land som ligger nærmere enn Norge.

Etterslep
I Oslo og Akershus er det fortsatt en økning i antallet igangsatte boliger, men også der går salget av nye boliger ned i tredje kvartal i år sammenlignet med 3. kvartal i fjor.

På landsbasis er det nedgang, både for tredje kvartal, hittil i år og siste 12.- måndersperiode, sammenlignet med samme perioder i fjor og sammenlignet med forrige 12-månadersperiode.

Les pressemelding her

Lausund tror en nedkjøling av byggeaktiviteten vil gi et etterslep som forsterker problemet med mangel på arbeidskraft når boligbyggeaktiviteten øker igjen.

- Det er en underkommunisert problemstilling, sier han.

Kraftig prisøkning
Einar Holsvik i Norhus Ørsta hadde forberedt seg på at 2022 skulle bli det første normale året etter koronapandemien og et vekstår.

I stedet ble det krig i Ukraina og kraftig prisøkning på blant annet trematerialer.

Krig, rente- og prisøkning på material medvirket til at Holsvik nå ligger rundt 15 prosent under driftsinntektene han hadde budsjettert med at selskapet skulle ha så langt i år.

Med utgangspunkt det som har hendt i løpet av året er ikke det så ille, etter hans vurdering.

Tror på ny fart i markedet i 2024
Innen årsskiftet venter Holsvik at renten har passert toppen, og at materialkostnadene har gått ned. Neste år kommer privatpersoner til konsolidere økonomien, og fra 2024 blir det ny fart i markedet, spår han.

Den vurderingen gjør blant annet at selskapet kommer til å starte arbeidet med å bygge infrastruktur som planlagt på de aller fleste av de boligutbyggingprosjektene de har på blokka.

Publisert: 20.10.2022 14:12

Sist oppdatert: 20.10.2022 17:58

Mer om