Arnt Solem Frøy foto Marius 11
ÅLESUND: Direktør for forretningsutvikling og innovasjon Arnt Solem i Frøy-rederiet forteller at flere leverandører sliter med å holde hodet over vannet. Onsdag var han i Ålesund på seminar om havbruksmarkedet. Foto: Marius Rosbach
Nytt

- Frykter flere er i ferd med å gå dukken

Uroen brer seg hos oppdrettsleverandørene. Rederi-topp er redd for flere konkurser.

Marius Rosbach
31.05.2023

Samtidig som grunnrenteskatt for oppdrettsbransjen ble diskutert på Stortinget, var en rekke bedrifter i næringa samlet hos klyngeorganisasjonen Blue Maritime Clüster i Ålesund for å snakke om mulighetene for økt eksport.

Selv om den grunnleggende optimismen for framtida fortsatt er til stede, er det mye uro.

- Jeg frykter flere er i ferd med å gå dukken, sier Arnt Solem i Frøy-rederiet til NETT NO.

Han er ansatt som direktør for forretningsutvikling og innovasjon i det trønderbaserte børsnoterte selskapet, og er ikke i tvil om årsaken:

Regjeringa sitt forslag til grunnrenteskatt som har sendt sjokkbølger inn i næringa, og stoppet investeringer for titall milliarder kroner.

Flere mindre bedrifter rammes
Frøy-toppen tror ikke PE Bjørdal-konkursen er den eneste som vil ramme bransjen.

- Det er en del som ikke klarer seg økonomisk som situasjonen er i dag. Det gjør også at vi ikke får fortsette innovasjonsarbeidet og produktutviklinga videre sammen med dem, sier han.

Flere av bedriftene som nå rammes av mindre aktivitet eller utsettelser, er mindre bedrifter på Nordvestlandet.

- Mange av disse som er mindre og har spesielle produkt, har overlevd på innovasjon og utvikling. Nå kan dette stoppe opp, sier Solem.

Skaper flaskehals
Solem forteller at situasjonen skaper en flaskehals som først bremser opp for produkta som er i markedet. Deretter blir neste generasjon produkt ramma av manglende utviklingsmuligheter.

Enten blir de forsinka, eller i verste fall blir de aldri noe av.

- Om dette fortsetter, kan utviklingen i neste instans også gå utover fiskevelferden, sier han.

Frøy-direktøren forteller at de selv ikke har noen økonomiske tap, og at de venter en videre positiv utvikling. Rederiet har nærmere 80 båter i flåten og 20 av disse er brønnbåter.

I den nyeste episoden av podcasten Podium fortalte Ivan Alver i Saga Corporate Finance og Jan Petter Hagen hvordan mindre selskap også har fått mindre tilgang på kapital til å utvikle ny teknologi.

Podium

E21/S4 Gapet mellom politikk og sunnmørsk næringsliv - kva kan gjerast?

Tar et «egg» av gangen
Jannicke Farstad fra Hofseth International deltok også på onsdagens seminar. Hun fortalte om planene for den lukka oppdrettsmetoden «Egget» - som selskapet fortsatt jobber for fullt med.

- Vi skal fortsatt vokse, men ting tar lengre tid og det er forskyvninger i arbeidet, forteller hun til NETT NO.

Planen er fortsatt å bygge fem slike anlegg i Storfjorden, men på grunn av at rammevilkårene må Hofseth nå sikre finansiering til ett «egg» av gangen, forteller Farstad.

Egget lukka oppdrett innfelt roger hofseth foto Hofseth 11
LUKKA OPPDRETT: Roger Hofseth er blant dem som jobber med å utvikle nye metoder for oppdrett. Det første egget er allerede tatt i bruk. Foto: Hofseth International

Publisert: 31.05.2023 15:52

Sist oppdatert: 31.05.2023 23:02

Mer om