Agnes gundersen Wenche Emblem Larssen Linn Kristin Akslen Hoel foto Møreforsking
FÅR PROSJEKTSTØTTE: Forskingssjef Linn Kristin Akslen-Hoel, direktør Agnes Gundersen og prosjektleder Wenche Emblem Larssen i Møreforsking. Foto: Møreforsking
Nytt

Får storpott fra forskningsrådet

Gjennom prosjektet Fisk 4.0 skal aktører på Nordvestlandet finne fram til bedre løsninger for automatisert fiske.

Marius Rosbach
16.12.2021

Torsdag ble det kjent at Møreforsking mottar 28 millioner i støtte fra Norges Forskningsråd til arbeidet.

Med på prosjektet er Havfisk, Nordic Wildfish, Optimar, Technotherm, Skiptsteknisk og gruppen «Norwegian sea Frozen at sea».

Dette er også første gang alle de tre næringsklyngene i fylket - NCE iKuben, NCE Blue Legasea og GCE Blue Maritime Cluster – er med i ett og samme prosjekt.

– Et betydelig kapasitetsløft
Arbeidet skal gå over seks år og «utvikle kunnskap og bygge forskningskapasitet for verdiskapning og omstilling i marin og maritim sektor i Møre og Romsdal», heter det i pressemeldinga fra Møreforsking.

– Satsningen kan gi et stort løft i arbeidet med å omstille næringslivet i regionen. I arbeidet med omstilling og innovasjon står forskning og kompetanse sentralt og prosjektet vil innebære et betydelig kapasitetsløft for Møre og Romsdal, uttaler direktør Agnes Gundersen i Møreforsking.

Skal bli bedre på automatisering

Prosjektet skal ta utgangspunkt i havfiskeflåten, som venter betydelig vekst framover.

Da trengs ny kunnskap om automatiserte systemer for å håndtere store mengder fisk, samtidig som kvaliteten opprettholdes.

- Forskningen skal gjøre det mulig for industrien å effektivisere, automatisere, digitalisere, spare kostnader, og å heve kvaliteten på produktene ytterligere. Dette gleder vi oss til å dra i gang og se fruktene av, uttaler Wenche Emblem Larssen, som er prosjektleder hos Møreforsking.

Venter bidrag fra fylkeskommunen
Møreforsking er søker og prosjekteier og har sammen med NTNU Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk utformet søknaden.

Møre og Romsdal fylkeskommune har også som intensjon at vi vil bidra med opptil ni millioner kroner i løpet av de seks årene prosjektet varer.

Les mer om prosjektet (ekstern lenke)

Publisert: 16.12.2021 12:06

Sist oppdatert: 16.12.2021 12:29

Mer om