Makrell japan
JAPAN: Flyvertinner fra Japan airlines viser frem den norske makrellen som nettopp har ankommet Haneda flyplass i Tokyo. Foto: Norges sjømatråd Elsker makrell
Nytt

Gjennombrudd for fersk makrell i Japan

Får fersk makrell fra Brødrene Sperre-eide Vikomar på Bud.

28.09.2022

Japan er stormottaker av norsk makrell, årlig rundt halvparten av den norske makrellkvoten. Hittil har det aller meste vært fryst makrell. Nå har japanerene også fått opp øynene for fersk makrell.

Det skriver Sjømatrådet på sin hjemmeside.

Bygger ut på Bud
Bak satsingen står det Brødrene Sperre-eide selskapet Vikomar på Bud. Sammen med Vikenco på Aukra blir den ferske makrellen pakket og sendt med fly til Japan.

I fjor ble det sendt 18 tonn fersk makrell som et prøveprosjekt. I år er mengden tredoblet.

Nå blir fiskemottaket på Bud bygget ut for å kunne handtere, filetere, pakke og sende enda sttørre mengder fersk makrell i årene som kommer.

Makrell 2
TOKYO: Slik kan makrellen også tilberedes: som sushi, i sandwich eller på grillen. Foto: Norges sjømatråd

Japan Airlines
Sjømatrådet opplyser at importøren er det japanske selskapet Jalux, som eies av Japan Airlines.

Makrellen blir solgt under merkenavnet «Saba Nouveay», og interessen for å få seg en smakebit har vært stor, skriver Sjømatrådet.

De skriver at japanerne vet at makrellen er rik på sunne fettsyrer og bra for helsa, og de vet at alt det sunne fettet trekker til seg gode smaker. Den marineres i alt fra teryiaki og curry til sake og soyasaus. Og de vil gjerne ha den norske fordi den er ekstra feit og fin.

Nylig ble ulike makrellretter servert på en stor festival i Tokyo etter at makrellen hadde kommet med fly fra Norge. Der var det også en rekke journalister fra aviser, magasiner og TV for å skrive om satsingen og teste de ulike rettene.

Publisert: 28.09.2022 05:00

Sist oppdatert: 27.09.2022 23:39

Mer om