Haagensen hotellene faar 1 7 mill i koronastoette
FÅR STØTTE: Gunnar Haagensen (innfelt) og familien eier 60 prosent av Hotel 1904, som er det siste tilskuddet av hoteller i Jangaard-konsernet. Til sammen får dette hotellet og to andre hotellselskap drøyt 1,7 millioner kroner i såkalt kontantstøtte som følge av koronakrisa. 
Nytt

Haagensen-hotellene får 1,7 mill. i koronastøtte

To hoteller og et offshorerederi har til nå fått mest kontantstøtte i Møre og Romsdal. – Vi pleier ikke få noe fra staten, så jeg er kjempehappy, sier Gunnar Haagensen om nivået.

Marius Rosbach
05.05.2020

(Se oversikt over bedriftene som har fått mest støtte under)

Oversikten over mottakere av den såkalte kontantstøtteordningen for bedrifter, viser at hoteller eid av Haagensen-familien til nå har fått mest i Møre og Romsdal. Til sammen får tre hotellselskap drøyt 1,7 millioner kroner fra ordningen som skal hjelpe koronaramma selskap med de faste utgiftene i tapsmånedene.

Hotelldrift Ålesund som fra 2019 kun består at Scandic Parken-hotellet, får 1,27 millioner. Det er mest av alle bedriftene i Møre og Romsdal.

Hotel Noreg, som driver Thon-hotellet i Kongens gate, får over 300.000 kroner, mens Hotel 1904 får drøyt 150.000 kroner.

Sørger for husleia til eiendomsselskapet
Brødrene Jangaard er hovedeier i hotellselskapene og kompensasjonsordningen gjør at de som huseier likevel får inn leieinntekter fra hotellene.

nettnohalf

– Vi er veldig fornøyde og mener støtteordninga er vellykka, selv om jeg stusser over at ikke de mindre bedriftene får mer. Men det betyr vel at kostnadene ikke er høyere, sier styreleder Gunnar Haagen i Brødrene Jangaard til NETT NO.

Han er også fornøyd med nivået på støtta: – Vi pleier ikke få noe fra staten, så jeg er kjempehappy, legger han til.

Dekker ikke alle tap
I likhet med de fleste hotellene i Ålesund, ble Haagensen sine hotell stengt i kjølvannet av de omfattende smittevernstiltakene som ble innført i midten av mars.

Støtta fra myndighetene bidrar til at de nå planlegger å åpne alle hotellene 22. mai, selv om Haagensen påpeker at det rent økonomisk ville lønnet seg å vente.

– Når vi betaler arbeidsgiveravgift og moms for juni, har staten allerede fått igjen pengene vi har fått i støtte flere ganger, påpeker han.

Haagensen forteller de på langt nær får dekket alle tap: – Vi får ikke dekt alt svinnet og vi har blant annet helt ut hundrevis av liter med melk, forteller han.

nettnohalf

Styrelederen i Brødrene Jangaard understreker at staten samtidig har betydelige utgifter ved å betale lønn til ansatte som er permittert.

Bestillingene ved hotellene ser foreløpig bra ut, ifølge Haagensen.

– Vi er relativt fullbooka for resten av året, og bra dekka til neste år. Istedenfor at folk måtte betale avbestillingsgebyr, lot vi en del flytte bookingene sine til neste år, forteller han.

(Se oversikt over bedriftene som har fått mest støtte under)

Les også: Ålesund-hotell med hell i uhell

Mange slit med å finne fram i støtteordningane

Etterga husleie for butikker
Brødrene Jangaard eier også Ålesund Storsenter, som har vært «helt katastrofe», som Gunnar Haagensen selv sier. Omsetningen i butikkene har naturlig nok stupt, og Jangaard var tidlig ute med å la butikkene slippe å betale husleie for april.

– I Brødrene Jangaard har vi normalt sett rundt 100 millioner kroner i leieinntekter i løpet av et år, så vi merke det på bankkontoen, forteller han.

Haagensen ser at de ved å droppe å ettergi husleie, kunne fått mer støtte fra staten her også.

– Men vi ville være med på den dugnaden og jeg tenker at det er bra for butikkene. Det er vanskelig å få i gang nye butikker og vi må holde liv i dem vi har. Svært mange jobber i slike småbedrifter og om de går overende er det store tap til sammen, sier han.

Tror på bybadet-åpning ved årsskiftet
Som eiendomsutvikler er de også avhengige av at byggeprosjekt går som planlagt. Det kommende bybadet i Ålesund og tilhørende leilighetssatsing er den største satsingen i dag. Selv om det har vært «noen skjær i sjøen», ligger de bra an med tidsplanen, ifølge Haagensen.

– Så lenge det blir lov å bade fra 1. januar 2021, så står vi klare til å åpne, uten at det har kostet oss noe særlig i form av utsettelser, sier han.

Haagensen-familien har lange tradisjoner innen fiskeri. Også her har koronaviruset gitt konsekvenser for Jangaard Export.

– Det har stoppet opp på eksport, og stort sett alt av restaurant og hotellmarkedet er borte. Men vi selger mest til supermarkeder og foreløpig ser det ut til å holde seg oppe, sier han.

(Se oversikt over bedriftene som har fått mest støtte under)

Les også: Heiv seg rundt og laga nettbutikk

Senterleder glad for at hverdagen normaliseres

Fjordbuda Nordvest: – Ikkje i nærleiken av å dekke tapet

Bedriftene med mest støtte i Møre og Romsdal:
(Per 4. mai - beløp i heile kroner)

HOTELLDRIFT ÅLESUND AS 1.278.464,-

HOTEL UNION GEIRANGER AS 952.922,-

SVERRE FARSTAD & CO AS 672.401,-

BJARNE ØVERLAND AS 629.579,-

MØRE OG ROMSDAL BILUTLEIE AS - 481.787,-

DOOSAN INFRACORE NORWAY AS - 438.843,-

FJORDBUDA NORDVEST AS - 376.753,-

LINJEBYGG AS - 360.773,-

TH DALE AS - 359.566,-

SPREK365 NORDVEST AS - 337.388,-

Her kan du søke opp hvem som har fått støtte (ekstern lenke

Les også: Sjekk topplista slik den så ut 24. april


Når vi betaler arbeidsgiveravgift og moms for juni, har staten allerede fått igjen de pengene flere ganger

Publisert: 05.05.2020 05:55

Sist oppdatert: 18.08.2021 16:58