Har aksjonert mot arbeidsgivere
KARANTENEHOTELL: Scandic Parken-hotellet i Ålesund er karantenehotell i byen. Flere arbeidsgivere er blitt anbefalt å flytte arbeiderne sine hit, fortalte beredskapssjef Anne Mette Liavaag (innfelt). 
Nytt

Har aksjonert mot arbeidsgivere

Det er avdekka flere «svært uheldige eksempel» på innkvartering av utenlandske arbeidere – som er anbefalt å flytte til karantenehotell.

Marius Rosbach
26.01.2021
Både Ålesund og Giske kommune opplever at det er utfordringer knytta til importsmitte, hvor arbeidsgivere ikke følger reglene som gjelder for karantene og smittevern. Det øker risikoen for at koronasmitte fra utenlandske arbeidere sprer seg til lokalsamfunnet.
Det kom fram under en pressekonferanse kommunene holdt tirsdag, sammen med NHO Møre og Romsdal.
Beredskapssjef Anne Mette Liavaag i Ålesund kommune forteller samtidig at de ikke har kapasitet til å følge opp alle bedrifter, og at mye er basert på tillit.
– Vi er klar over at vi ikke avdekker alt, og det er grunn til å tro at det er en del som går under radaren, forteller hun til NETT NO.

Har delt bad og kjøkken

Reglene er enkelt sagt slik at de som er i karantene eller isolasjon, ikke skal ha kontakt med noen.
– Mange forholder seg til regelverket på en eksemplarisk måte, men vi har noen svært uheldige eksempel på arbeidsgivere som velger å innkvartere sine medarbeidere på en lite hensiktsmessig måte, fortalte beredskapssjef Anne Mette Liavaag i Ålesund kommune.
Det har blant annet dreid seg om arbeidere som skal være i karantene, men som likevel deler bad og kjøkken.

Meldt til Arbeidstilsynet

I tilfellene som er avdekka er det i utgangspunktet blitt gitt veiledning og anbefalt karantenehotell, og i enkelte tilfeller meldt fra til Arbeidstilsynet.
Kommuneoverlege Olav Mestad i Ålesund kommune ville ikke peke på hvilke bedrifter, eller bransjer det gjelder.
– Vi vil ikke henge ut spesielle bransjer, men vi veit alle hvor gjestearbeiderne befinner seg, og det kan være underleverandører til industrien, eller fiskeindustrien, sa Mestad under pressekonferansen.
Kommuneoverlegen hadde ikke konkrete tall på hvor mange av de påviste smittetilfellene, som dreier seg om importsmitte: – Men det er en stor andel, la han til.
NETT NO meldte nylig at det ble avdekka , da Arbeidstilsynet besøkte bedrifter før nyttår.

Noen er sendt i retur

Blant kravene som gjelder for øyeblikket, er at alle skal ha en negativ koronatest, som er tatt mindre enn 24 timer før ankomst.
Avdelingsleder for smittevern i Giske kommune, Sofie Katrin Holmeset, fortalte at de hadde hatt tilfeller hvor arbeidere er sendt i retur, fordi de ikke har oppfylt kravene ved ankomst til flyplassen på Vigra.
Hun påpekte at det er organisert transport til karantenehotell, men at det ikke blir utført tester ved ankomst for innenlandsfly.

Vard og Subsea 7 - gode eksempel

NHO-direktør Espen Remme i Møre og Romsdal understreka at alle arbeidsgivere som bruker utenlandsk arbeidskraft må følge reglene.
– De som er i tvil eller for eksempel ser at noen ikke har tilfredsstillende innkvartering må kontakte kommunen, NHO eller ta kontakt via koronatelefonen, sa han.
Vard som har et eget opplegg som er , og Subsea 7 på Vigra, var blant bedriftene som ble trukket fram som gode eksempel under pressekonferansen.
– Generelt er det slik at de som er store og vant til å forholde seg til mange gjestearbeidere, har lettere for å håndtere dette enn andre, kommenterte Remme.

Les også:





Vi har noen svært uheldige eksempel på arbeidsgivere som velger å innkvartere sine medarbeidere på en lite hensiktsmessig måte

Publisert: 26.01.2021 14:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 15:13