Har solgt over 750 undervannsdroner mange til Sunnmoere
Fredag streiket skoleelever over hele landet for klimasaken. – Jeg er også lei av å prate, vi er den første generasjonen som kjenner til utfordringene og hva som bør gjøres. Vi er trolig også de siste som faktisk kan gjøre noe med det, sa Christine Spiten til Damene Først-konferansen i Ålesund.  
Nytt

Har solgt over 750 undervannsdroner - mange til Sunnmøre

Det startet med et brennende miljøengasjement og er på vei til å bli et norsk teknologieventyr. Mange av kundene er i Ålesund-området.

Marius Rosbach
23.03.2019
Droneselskapet Blueye Robotics består av 26 heltidsansatte med ni ulike nasjonaliteter, teknologien utvikles i Trondheim og produksjonen skjer i Polen.
Christine Spiten er en av fire gründere i selskapet. Torsdag besøkte hun Damene Først-konferansen i Ålesund for å fortelle hvordan det som startet med et engasjement for livet i havet, er blitt et selskap som gjør havet tilgjengelig på nye måter.
Mer fra Damene Først-konferansen:


Kunder på Sunnmøre

– Vi samarbeider med mange bedrifter i Ålesund-området som har behov for undervannsdroner til oppdrett, inspeksjon av havner eller shippingvirksomhet, forteller Spiten til NETT NO.
Dronen er utstyrt med lys og kamera og kan også brukes til kartlegging av marint avfall, filmproduksjon eller ren lek. For å overføre levende bilder under vann må dronen være koblet til en kabel som går til en overflateenhet med WiFi-kommunikasjon. Du kan følge overføringen direkte via en smarttelefon eller nettbrett.
– Det er veldig gøy å ha kommet dit at dronen er ute i markedet og at vi kan observere hvordan den brukes på mange ulike måter, sier Asker-kvinna.
, Salmar og Redningsselskapet er andre på kundelista.

– Mottar nye bestillinger daglig

Etter flere års utviklingsarbeid var de første undervannsdronene klare for markedet mot slutten av fjoråret. Kunder fra store deler av verden har lagt inn bestilling på mer enn 750 droner.
– Vi har levert mellom 250 og 300 av dronene vi har produsert i Polen og mottar nye bestillinger daglig, sa gründeren til forsamlingen ved Quality-hotellet.
Dagens drone koster 84.000 kroner, mens de som var først ute og trodde på ideen, fikk den til 25.000.
Underveis i utviklingsarbeidet har selskapet kommet til at det er viktigere å levere solid kvalitet, enn å holde prisen lav.
Dronen kan gå ned til 150 meters dyp og styres med enkle thrustere via mobiltelefonen. Telefonen kan også brukes sammen med en enkel maske som gir deg opplevelsen av å være under vann.
– Mange trenger noe som er enkelt, raskt og tilgjengelig, sa Spiten om dronen som ikke er større enn at hun får plass til den i håndbagasjen på flyet.
Les mer:


Ville undersøke marin forsøpling


Drivkrafta hennes har hele tiden har vært en fascinasjon og lidenskap for havet, og hun har reist på studieturer rundt i verden. På feltarbeid i Tanzania undersøkte hun «dynamittfiske» som er stort problem her, og etter å ha studert robotikk i Brasil, undersøkte hun forholdene ved korallrevene utenfor kysten i forbindelse med en masteroppgave.
– Hva er for eksempel de største utfordringene i land som ikke har avfallshåndtering, og hva vet man om det som befinner seg under vann, lurte Spiten på.
Hun fant ut at hun ville være med å lage noe som kunne undersøke marin forsøpling og konsekvensene for menneskers helse.

NTNU i Trondheim avgjørende

Etter at hun møtte Erik Dyrkoren og Martin Ludvigsen ved NTNU som hadde tenkt i samme baner om bruk av droner, og fikk med investor Erik Haugane på laget, skjøt utviklingen fart.
– Vi startet med å bygge et team og ansette eksperter som kunne fortelle oss hvordan vi kunne utføre jobben vi ville gjøre, fortalte Spiten som påpeker at NTNU i Trondheim har vært avgjørende som støttespiller, ikke minst i form av testlokaler.

FN-mål «en guide til enorme muligher»

Et sterkt miljøengasjement ligger til grunn for arbeidet til Spiten og de andre i selskapet. Flere har halvert lønna for å bli med Blueye. Hun tror roboter og teknologi kan være viktige bidragsytere til å takle utfordringene.
– Vi må sette i gang testprosjekt, gjerne i det små, i stedet for å bare snakke om det. Små selskap kan starte mindre prosjekt som større selskap kan kjøpe eller utvikle, sa hun og mener noe av utfordringen også er å fortelle positive historier om ting som faktisk nytter.
I stedet for å se på FN 17 bærekraftmål, som noe næringslivet får tredd ned over ørene, mener Spiten de er «en guide til enorme muligheter for business».
– Jeg oppfordrer de som vil starte med noe i dag om å ta utgangspunkt i disse målene. Her er det drøssevis av utfordringer som må løses, sa hun la samtidig til en oppfordring til investorene i salen om å tørre satse på gründere som har gode ideer og viser evne til å gjennomføre.
Mange trenger noe som er enkelt, raskt og tilgjengelig

Publisert: 23.03.2019 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:32