Hydrogen Juho-Matti Uuksulainen - Petri Luoma - Aleksi Haverinen foto Hydre Oy.
KJØPT OPP: Gründerne Juho-Matti Uuksulainen, Petri Luoma og Aleksi Haverinen i det finske selskapet, skal hjelpe Norwegian Hydrogen med å bygge ut nettverk av fyllestasjoner. De skal reinvestere deler av kjøpesummen i den kommende kapitalutvidelsen i Norwegian Hydrogen. Foto: Hydre Oy
Nytt

Hydrogenselskap med finsk oppkjøp

Norwegian Hydrogen overtar selskap som bygger nettverk med fyllestasjoner. Får selgerne som medeiere.

Marius Rosbach
02.02.2023

Ålesund-baserte Norwegian Hydrogen kjøper det finske hydrogenselskapet Hydre Oy, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Det finske firmaet jobber med å bygge ut fyllestasjoner for hydrogen. Per i dag har Hydre Oy ingen fyllestasjoner i drift, men har mottatt støtte fra finske myndigheter til én stasjon og har søkt om støtte til én stasjon til, ifølge Norwegian Hydrogen.

- Vi retter oss begge mot tungtransportsegmentet, og mens Hydres satsingsområde er Finland med noen lovende prosjekt i Baltikum, har Norwegian Hydrogen for tiden en rekke prosjekter i Sverige, Danmark og Norge, uttaler Per Øyvind Voie, som leder Norwegian Hydrogen sin satsing på fyllestasjoner for hydrogen, i ei pressemelding

Kjøpesummen blir ikke opplyst.

Har jobbet med biogassfyllestasjoner
Hydre ble etablert av de tre gründere Juho-Matti Uuksulainen, Petri Luoma og Aleksi Haverinen i 2021. De finske gründerne har bakgrunn fra biogassindustrien og vil reinvestere det meste av kjøpesummen i Norwegian Hydrogen.

Det skal skje når Norwegian Hydrogen gjennomfører kapitalutvidingen selskapet varslet i fjor høst, der målet er å hente inn en halv milliard kroner. Hvor stor eierandel de tre finnene får kommer an på aksjekursen i kapitalutvidelsen, ifølge Norwegian Hydrogen.

Erfaring fra biogass
Hydre er en spin-off av selskapet Flexens Oy, som har jobbet med fleksible energiløsninger. Gründerne har tidligere jobbet med å bygge et nettverk av biogassfyllestasjoner.

To av gründerne skal jobbe fulltid i selskapet fremover, mens den tredje går inn i styret i Norwegian Hydrogen, ifølge meldinga.

Maritim intensjonsavtale
Tidligere denne uke varslet Norwegian Hydrogen og Hexagon Purus Maritime at selskapene har inngått en intensjonsavtale om utvikle en verdikjede for hydrogen i samarbeid med cruiserederiet Northern Xplorer, skipsdesignerne i Multi Maritime og Hyon.

Målet er å utvikle en komplett hydrogenverdikjede for Northern Xplorers første cruiseskip med brenselceller og elektrisk fremdrift.

Publisert: 02.02.2023 09:18

Sist oppdatert: 02.02.2023 11:10

Mer om