I spissen for nasjonal klyngesatsing
ÅKP-sjefen i ledertrioen for «Blått Kvantesprang» - et femårig program med høye ambisjoner.
Torsdag ble den nasjonale satsingen «Blått Kvantesprang» lansert i Oslo. Målet er å utvikle en verdensledende havbasert verdikjede i Norge som skal jobbe med noen av vår tids største utfordringer, ifølge en pressemelding fra initiativtakerne.
Satsingen skal i første omgang konsentrere seg om havvind, karbonfangst- og lagring, hydrogen - og grønne maritime løsninger. Seinere kan også andre deler av det som blir omtalt som havnæringene, blir inkludert.
Planlegger femårig program
«Blått Kvantesprang» skal være markedsorientert og målet er at 1. januar 2025 blir startskuddet for er femårige programperiode som nå er under planlegging.
Den maritime klynga GCE Blue Maritime Cluster i Ålesund har utviklet satsingen sammen med næringsklyngene Energy Transition Norway i Stavanger og GCE Ocean Technology i Bergen.
- Satsingen «Blått Kvantesprang» hever ambisjonene, øker tempoet, og styrker gjennomføringsevnen og samarbeidet. Vi må erkjenne at det ikke går raskt nok nå, og at vi har jobbet for fragmentert, heter det i en uttalelse fra klyngelederne Tor Arnesen, Owe Hagesæther og Kirsti Slotsvik.
Nær 500 medlemsbedrifter
Satsingen skal utvikle og finansiere store innovasjonsprosjekt, gjennomføre vekst- og internasjonaliseringsprogram og utvikle nye verdikjeder.
Til sammen har de tre næringsklyngene nærmere 500 medlemsbedrifter.
– Vi er også i tett dialog med sentrale departementer, fylkeskommunene langs kysten, og ledende universitets- og forskningsmiljøer. Vi kommer ikke til å lykkes uten at dette blir en felles nasjonal satsing, heter det i meldinga.
Skal ha felles organisasjon
De tre klyngene har jobbet med å utvikle konseptet i samarbeid med PWC og med støtte fra sine respektive fylkeskommuner.
Blått Kvantesprang kan bli organisert som et aksjeselskap, men det er ikke planlagt å noe hovedkontor. Det skal likevel være en felles organisasjon under felles ledelse.
Initiativtakerne ser for seg at næringslivet skal finansiere minst 50 prosent, men at det også gis støtte via statsbudsjettet.
Les hele dokumentet (ekstern lenke til pd)
Publisert: 08.02.2024 10:44
Sist oppdatert: 08.02.2024 11:14