Aina Aalen Bjerkvik Quality Hotel Waterfront foto Ogne
BEDRE BETALENDE GJESTER: Aina Aalen Bjerkvik på Quality Hotel Waterfront sier hotellet har fått løftet prisene spesielt i høysesong om sommeren. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Kraftig prishopp på hotellrom

Hotellene i Ålesund har økt romprisene med rundt 45 prosent siden 2019, og har nesten like stort belegg som før pandemien.

26.01.2024

Den ferske hotellstatistikken for 2023 viser det samme som da tallene etter årets ni første måneder i fjor var klare.

Gjestene betaler mer, og andelen utleide rom øker fra 2022.

Ålesund-hotellene har klart å øke romprisene med rundt 45 prosent siden 2019, og leier samtidig ut nesten like stor andel av rommene som før koronapandemien kom.

– Historisk sett har vi ligget for lavt
Direktør Aina Aalen Bjerkvik på Quality Hotel Waterfront i Ålesund ser den samme tendensen for sitt hotell, og er godt fornøyd.

- Marginene blir bedre. Vi kan drive mer sunt. Historisk sett har vi ligget for lavt (priset, red merk) i Ålesund, sier hun.

Målt etter betaling per rom er Ålesund det av markedene i oversikten der romprisen har økt mest siden før korona. I 2019 fikk hotellene i Ålesund leid ut rommene sine for knappe 1000 kroner. I fjor var gjennomsnittsprisen 1393 kroner. (Prisen er rompris, uten frokost og før moms er lagt til).

Det er hotellrådgiver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting som har utarbeidet statistikken. Den er utarbeidet for og i samarbeid med Benchmark Alliance.

Wiederstrøms analyse omfatter cirka to tredeler av hotellrommene i Ålesund.

59,4 prosent utleid
Gjennomsnittlig hotellpris i Ålesund er omlag som i Bergen, Trondheim og Stavanger. Bare Tromsø, Oslo/Fornebu og Lofoten hadde en høyere rompris i fjor, med Tromsø på topp.

I Ålesund var 59,4 prosent av hotellrommene utleid i 2023. Det er litt opp fra 2022, men ned fra 63,7 prosent i 2019, siste år før korona.

Rangert etter beleggprosent, som forteller hvor stor andel av rommene som er utleid, ligger Tromsø på landstoppen med knappe 70 prosent i gjennomsnitt i 2023, fulgt av Haugesund, Oslo/Fornebu, Trondheim, Bergen og og Kristiansand (cirka 60 prosent).

Øker i 2024
Daglig leder Tom Anker Skrede i reiselivselskapet Visit Ålesund & Sunnmøre venter at hotellbesøket i Ålesund vil øke også i år. Tilbakemeldigene fra bransjen er at flere privatreisende kommer til å bo på Ålesund-hotellene utenom toppsesongen om sommeren.

- Ålesund er blitt en by som tilbyr spennende opplevelser gjennom hele året. Det er en trend vi ser fortsetter gjennom 2024, sier Skrede.

Publisert: 26.01.2024 16:03

Sist oppdatert: 26.01.2024 17:32

Mer om