Marthe S Urvik Øverbø Gjørtz foto Ogne
ØKT INTERESSE: De første årene etter at muligheten for å skrive fremtidsfullmakt ble innført i 2013 var det få som brukte muligheten, men siden 2017/2018 har interessen vært sterkt økende forteller advokat Marthe S. Urvik. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Kraftig vekst for fremtidsfullmakter

- Nå skriver vi fremtidsfullmakter i stort monn, sier partner Marthe S. Urvik i advokatfirmaet Øverbø Gjørtz.

26.05.2022

En fremtidsfullmakt trår i kraft i det du ikke lenger er i stand til å ta vare på dine egne interesse, for eksempel ved demens, eller ved en brå skade eller sykdom.

Muligheten til å skrive fremtidsfullmakter ble innført i 2013.

Fram til 2017/2018 var ordningen lite brukt, men etterpå er det flere og flere som skriver slike fullmakter, sier Marthe S. Urvik i advokatfirmaet Øverbø Gjørtz til NETT NO.

Hun forklarte hva fremtidsfullmakter er på første dag av DNBs to-dagers privat- og bedriftsøkonomi-arrangement «DNB Forklarer» i Ålesund denne uken.

Generasjonsskifte

Økt interesse for å skrive fremtidsfullmakter gjelder også aktive eiere og ledere i bedrifter, som blant annet vil sikre en rask og ryddig overgang om de selv ikke lenger kan sitte ved rattet.

Når de begynner arbeidet med en fremtidsfullmakt, setter de ofte i gang en prosess som omfatter både testamente, aksjonæravtaler og forberedelser til generasjonskifte, forteller Urvik.

Podium

E16/S2 Podium: Kva skjer med det sunnmørske eigarskapet?

Bestemmer selv
Det er du selv som bestemmer innholdet i fremtidsfullmakten og hvem som skal være fullmektig etter at fullmakten er trådt i kraft.

Den kan blant annet regulere hvordan du vil at dine eiendommer og verdier skal forvaltes om du ikke lenger kan bo hjemme kommer på sykehjem.

Uten en slik fullmakt er det offentlig oppnevnt verge som gjelder. Det er en mer tidkrevende prosess, blant annet når det gjelder forvalting av eiendom.

Det er vanligå få en lege til å vurdere om vilkårene for at fremtidsfullmakten trer i kraft er innfridd, og er det snakk om salg av eiendom krever Kartverket at fremtidsfullmakten er godkjent av Statsforvalteren.

Publisert: 26.05.2022 05:00

Sist oppdatert: 25.05.2022 20:39

Mer om