Solstad faar ekstra tid
AKSJONÆRSTRID: Lars Peder Solstad er daglig leder i Solstad-rederiet, men det er andre enn Solstad-familien som er storaksjonærer. Nå er det full strid mellom to av dem, Kjell Inge Røkkes Aker og Christer Sveaas Kisterfoss. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Krass kritikk etter Solstad-refinansiering

Investor Christen Sveaas truer med søksmål og mener Røkkes Aker har beriket seg på bekostning av andre aksjonærer.

07.12.2023

– Dette er en av de mest grisete transaksjonene vi har sett på Oslo Børs. Restruktureringsplanen innebærer en grov forskjellsbehandling av aksjonærer og beriker Aker på aksjonærfellesskapets bekostning, skriver Sveaas i en pressemelding, ifølge Dagens Næringsliv.

Sveaas investeringsselskap, Kistefoss, krever ekstraordinær generalforsamling i Solstad. Der blir aksjonærene bedt om å ta stilling til om det skal reises erstatningssøksmål mot styret, skriver avisen.

«Striden om pengene i Solstad Offshore kan utvikle seg til en av tøffeste maktkampene i norsk finans på mange år», spår avisens børskommentator.

Kurshopp
To kjente investorer på kollisjonskurs om selskapet, har slått positivt ut på aksjekursen, som er opp 7,8 prosent ved 11.30-tida torsdag sammenlignet med onsdag ettermiddag.

Solstad Offshore er resultatet at det opprinnelige Solstad Offshore, slukte både Farstad Shipping og Rem Offshore etter krisen som startet med oljeprisfallet i 2014.

Kraftig utvanning
Da meldingen om den siste refinansieringen av offshorerederiet kom i oktober, falt aksjekursen i Solstad Offshore over 17 prosent. Grunnen var at mange mindre aksjonærer blir kraftig utvannet.

Til sammen fire milliarder kroner i ny egenkapital. Tre milliarder i kontanter kan Solstad Offshore-konsernet få tilført fra Kjell Inge Røkkkes Aker og andre av dagens aksjonærer.

Den nye egenkapitalen gjør at at gjelden på skipene kan reduseres fra 11,9 til 9,7 milliarder kroner.

Aker øker - planer om ny børsnotering
For virksomheten er dette godt nytt, men for eksisterende aksjonærer betyr det også at deres eierandel krymper, selv om de velger å gå inn med mer penger.

Grunnen er at det er Aker-konsernet som går inn med mest, og øker sin eierandel i Noregs største offshorerederi.

I tillegg skal Solstad Offshore omorganiseres, slik et nytt selskap blir morselskap i konsernet, og overtar flere av skipene. Planen er også å børsnotere det nye selskapet.

«Planen innebærer en direkte overføring av verdier og kontroll til Aker, mens Solstad Offshore tappes for 4–6 milliarder kroner. Om man tar hensyn til fremtidig inntjening og verdistigning på flåten kan dette over tid muligens dreie seg om så mye som ti milliarder kroner», heter det i meldingen fra Sveaas, ifølge Dagens Næringsliv.

Publisert: 07.12.2023 11:50

Sist oppdatert: 07.12.2023 12:13