John Erling Zeitz - dnb foto Mari Flem Vaksvik 11
ÅLESUND: Finansrådgiver John Erling Zeitz delte forrige uke tips om pensjonssparing med rundt 130 medlemmer av sykepleierforbundet på Pir Cowork. Foto: Mari Flem Vaksvik
Nytt

Langt dyrere å bli pensjonsmillionær ved å starte seint

Billigere å leve godt som pensjonist om du starter tidlig, påpeker finansrådgiver.

Marius Rosbach
22.09.2022

De som starter tidlig med å spare til pensjon får ikke bare et mindre beløp å betale per måned. Med avkastning over flere år, slipper de også langt billigere unna.

Det var konklusjonen til innlegget finansrådgiver John Erling Zeitz i DNB holdt under et arrangement på Pir Cowork i Ålesund forrige uke.

– En vanlig feil man gjør er å ikke starte pensjonssparing tidlig nok. Jo senere du starter pensjonssparingen, jo langt større jafs må du ta av økonomien, istedenfor for å spare mindre beløp gjennom hele arbeidslivet, fortalte Zeitz til forsamlingen.

Rundt 130 medlemmer frå Norsk sykepleierforbund var møtt opp, blant annet for å få tips om både forsikring og pensjonssparing.

Dyrere å starte seint
Finansrådgiveren fortalte at en person som starter å spare som 20-åring, må betale 400 kroner måneden for å oppnå målet om å bli pensjonsmillionær.

Jo seinere man starter, jo mer må man ut med per måned. Starter du som 30-åring må du spare 1300 kroner måneden, mens en som starter som 40-åring, må ut med 2900 kroner hver måned.

De som venter helt til de er 50 år med å spare, må punge ut med hele 9.700 kroner i måneden.

Betaler nær dobbelt så mye
Grunnen til at månedsbeløpene blir større, er naturlig nok at 20-åringen sparer over flere år, enn 50-åringen. Men mest av alt er det avkastning som utgjør den store forskjellen, påpekte Zeitz.

– 50-åringen vil i løpet av spareperioden ha betalt inn 591.600 kroner for sin million - altså over halvparten, mens 30-åringen har kun betalt 310.800 kroner sin million. Resten er avkastning, fortalte han.

Eksemplene til DNB-rådgiveren var basert på en årlig avkastning på seks prosent.

– Dette er det vi kaller for rentes rente-effekten og jo tidligere vi starter jo mer glede har vi av den, la han til.

Mindre offentlig pensjon i vente
Mange unge har stram økonomi og har vanskelig for å sette av større summer. Finansrådgiveren sitt tips er å starte tidlig med noen få hundrelapper, og øke innebetalingene etter hvert.

– Når du er ferdig med etableringsfasen, vil du mest sannsynlig ha mulighet til å spare mer, sa Zeitz.

Dagens unge vil få mindre å rutte med per år når de blir pensjonister, enn dagens eldre. Årsaken er at flere vil leve lengre.

– Ikke alle har like gode pensjonsavtaler gjennom arbeidsgiveren, og da blir det ekstra viktig å spare selv, minnet han om.

Publisert: 22.09.2022 09:02

Sist oppdatert: 23.09.2022 01:19

Mer om