Dnb huninvesterer foto Sina Jørgensen 11
MINGLING OG GRÜNDERMØTER: Rundt 90 kvinner møtte til DNB sitt #huninvesterer-arrangement på Liv og Røre ved Amfi Moa tirsdag. Etter mingling var det gründermøter via kinosetene på Odeon. Foto: Sina Jørgensen
Nytt

Langt flere kvinner investerer

Men mennene i Møre og Romsdal har fortsatt tre ganger større verdier i aksjer og fond.

Marius Rosbach
09.03.2022

Rundt 90 kvinner samlet seg tirsdag til #huninvesterer-arrangement på Liv og Røre og Odeon kino i Ålesund. I anledning den internasjonale kvinnedagen ble kapitalgapet mellom kvinner og menn satt på dagsorden.

Banksjef Anna Gran Berild i DNB forteller til NETT NO at responsen frå første stund viste at temaet interesserer mange.

– Det prates mye om risiko. Likevel er den største risikoen mange kvinner tar, at de lever i parforhold uten samboeravtale. Eller at de handler til barna og hjemmet, men ikke sparer til egen pensjon, forteller hun.

Kraftig økning i fondssparing

Under koronapandemien har en rekke banker meldt om flere kvinnelige aksjeeiere. Banksjefen forteller at DNB har opplevd en tilsvarende utvikling i arbeidet med #huninvesterer de siste årene.

– Vi har sett en økning på 160 prosent av nye kvinnelige fondseiere, og vi har fått like mange nye kvinnelige aksjeeiere i Norge på to år, som vi gjorde på de foregående 20 årene, sier Berild.

Ved utgangen av fjoråret var litt over halvparten av fondskundene i banken kvinner.

Store forskjeller i formue og verdier
Statistikken viser at mennene fortsatt har en langt bedre økonomisk situasjon enn kvinner. Banksjefen har funnet fram tall fra SSB og Menon Economics som viser forskjellene i Møre og Romsdal.

Mennene har i snitt 393.700 kroner i fond, aksjer og andre verdipapirer. Det er mer enn tre ganger så mye som gjennomsnittet blant kvinnene på 119.100 kroner.

– Framover må vi sammen fortsette å jobbe for at enda flere mødre og bestemødre, døtre, venninner og kolleger blir hun som investerer og tar egne gode økonomiske valg for fremtiden, mener Berild.

Også formuesverdiene viser store forskjeller. Mennene i Møre og Romsdal hadde i snitt 1,3 millioner kroner i formue, mens kvinnene hadde 771.600 kroner.

Møtte gründere via direktesending
Deltakerne på tirsdagens arrangementet på Moa samlet seg først til mingling og «bobler» før programmet fortsatte i kinosalen. Der kunne de følge direktesending fra Bergen og Oslo.

På programmet var både BRGN-gründer Ros-Mari Gaundal og klessatsingen Fæbrik med Ingrid Bergtun og Mari Nordén.

– Fellesnevneren er at de er inspirerende kvinner som har turt å investere i seg selv og i egen bedrift. I tillegg ble det gitt konkrete råd fra en av DNBs egne aksjemeglere, avslutter banksjefen.

Podium

E14/S2 Børs med Christian Pritchard og Tore Tønseth

Publisert: 09.03.2022 13:21

Sist oppdatert: 09.03.2022 18:00

Mer om