Ponantskip hos Vard Søviknes foto M Arius 2022 05 03 122937 cgjq 10d736c24b54623aee7c17f28e13399c
VERFTTILSYN: Arbeidstilsynet avdekket flere alvorlige brudd på lønns- og arbeidsvilkår da de undersøkte forholdene for utenlandske arbeidere ved norske verft - blant dem her ved Vard Søviknes. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Mener verftsleverandør slipper for billig unna

Stortingspolitikere kritiske til at Arbeidstilsynet droppa millionbot.

19.10.2022

Flere stortingspolitikere er kritiske til at Spansk verftsleverandør slipper å betale rekordbot etter verftstilsyn, ifølge NRK.

– Tilsynet har mer tillit til et firma som bryter frister og bruker ti måneder på å legge frem lovpålagt dokumentasjon, enn til arbeiderne som forteller at de blir utnyttet. Slik skal det ikke være. Her er noe snudd helt på hodet, sier Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.

Mener klagen burde vært avvist
Nestleder Kirsti Bergstø i SV reagerer på at selskapet fikk unntak fra klagefristen, ved at Arbeidstilsynet tok hensyn til informasjon som ble sendt inn i etterkant.

Det samme gjør Dagfinn Olsen (Frp), som mener klagen til selskapet burde vært avvist.

Rekordhøy bot
Selskapet Electromecánica fikk bot på rekordhøye 1,5 millioner kroner etter et tilsyn ved Vard Søviknes-verftet.

Arbeiderne fortalte om ulovlig lange dager på jobb, og siden Arbeidstilsynet ikke fikk lønnsslipper og timelister, konkluderte de med at det var begått grove lovbrudd.

Ble slettet
Etter at leverandøren sendte inn dokumentasjonen nær ett år etter tilsynet, ble gebyret imidlertid slettet.

Seksjonssjef Jens Erik Romslo i Arbeidstilsynet forklarer til NRK at de da ikke lengre hadde rettslig grunnlag for å opprettholde bota.

Publisert: 19.10.2022 15:05

Sist oppdatert: 19.10.2022 15:10

Mer om