Vard søviknes verft foto marius
VARD-VERFT: Arbeiderne som jobbet for det spanske firmaet på Vard Søviknes ble utnytta ved å jobbe lange uker for lav lønn. Selskapet har lovet bot og bedring, og jobbar igjen for verftskonsernet. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Verftsleverandør må betale rekordbot

Arbeidstilsynet har aldri gitt høyere gebyr enn til det spanske firmaet.

Marius Rosbach
14.06.2022

Verftsleverandøren Electromecanica del Noroeste har fått et gebyr på halvannen million kroner, som nå må betales, melder NRK.

Leverandøren som jobbet med å montere heiser ved Vard Søviknes-verftet ble tatt for å utnytte arbeiderne sine, under en stor tilsynsaksjon ved flere verft i Møre og Romsdal.

Gebyrer utgjør rundt 0,3 prosent av selskapets omsetning, som i 2020 var på nær en halv milliard.

– Vi har vurdert beløpet grundig. Vi mener det er korrekt i lys av bruddene som er avdekket, uttaler seksjonssjef Jens Erik Romslo i Arbeidstilsynet til kanalen.


Klagefristen gått ut
Nå er klagefristen for gebyret gått ut og Arbeidstilsynet har ikke mottatt noen klage innen fristen, ifølge kanalen.

Selskapets norske advokat, Thorkil H. Aschehoug, skriver likevel i en e-post at de har klaget:

– Etter selskapets syn er vedtaket beheftet med både faktiske og rettslige feil. Selskapet har derfor påklaget det og vil gjennom klageprosessen bidra til å belyse de feil som har oppstått i tilsynets behandling av saken, heter det.

Flere saker gjenstår
De fleste av de andre gebyrsakene etter aksjonen er avgjort. Forrige uke ble det klart at at litauisk selskap som hadde hatt oppdrag ved Ulstein verft, tapte etter å ha gått rettens vei for å gå omgjort gebyret.

NETT NO er kjent med at klagefristen fortsatt ikke er gått ut i sakene mot to av underleverandører etter tilsynsaksjonen.

Publisert: 14.06.2022 12:54

Sist oppdatert: 14.06.2022 13:02

Mer om