Ulstein verft januar 2024 med fotografer foto marius
ORDREBOOM: En rekke verft trenger nå mer arbeidskraft. Ulstein Verft er blant dem som har invitert pressa for å fortelle om kontrakter på bygging av nye skip. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Nedgang i byggebransjen kan hjelpe verfta

Nav-direktør frykter det kan bli vanskelig å rekruttere alle som trengs for å ta unna maritim ordreboom.

Marius Rosbach
02.02.2024

Fredag kom nye arbeidsledighetstall som viser en liten økning fra desember 2023. Det er likevel normalt med høyere ledighet i januar, og justert for sesongvariasjoner, er nivået stabilt.

2612 personer er nå helt ledige i Møre og Romsdal. Det utgjør 1,9 prosent av arbeidsstyrken – som er litt under landssnittet.

Etterspørselen etter arbeidskraft er fortsatt stor. Verfta og maritim industri er blant dem som nå varsler at de vil trenge flere ansatte framover.

Vanskeligere å rekruttere fra utlandet
Fylkesdirektør Stein Veland i Nav Møre og Romsdal er spent på om alle verfta vil klare å få tak på folkene de trenger.

– Det store spørsmålet er om den ledige arbeidskrafta har den kompetansen som trengs, sier han til NETT NO.

På grunn av høyere lønninger i Øst-Europa, er det vanskeligere for verfta å rekruttere derfra. Veland opplever at det foregår en del sonderinger blant bedriftene for å undersøke mulighetene.

– Om alle skal bygge båter samtidig, så tror jeg de vil slite med å få nok arbeidskraft, sier Veland.

Tror flere kan gå fra bygg til verft
Ansatte fra bygg- og anleggsbransjen kan være en mulighet. I hele landet er det meldt om full brems på byggeprosjekt.

Selv om Nordvestlandet har hengt litt etter i utviklinga, er det også stor usikkerhet i bransjen her i regionen. Om det blir en økning i ledigheten i denne næringa, kan det være godt nytt for verfta.

– Jeg tror en del av disse vil være aktuelle, og at gode håndverkere også kan få jobb i verftsindustrien, seier Veland.

Flere ledige unge og ukrainere
Det har vært en liten økning i ledigheten for personer under 30 år. Dette er en gruppe Nav vil rette spesiell oppmerksomhet mot framover.

Det blir også flere ledige med flyktning- og innvandrerbakgrunn – og en del av disse er ukrainere som har flyktet fra krigen i hjemlandet.

Ved utgangen av januar var det 218 helt ledige fra Ukraina i Møre og Romsdal. Det er en kraftig økning fra 49 på samme tid i fjor.

I januar ble det utlyst langt flere ledige stillinger enn forrige måned. Hovedårsaka er at det er lyst ut flere stillinger i pleie- og omsorgsyrker, ifølge pressemeldinga som blei sendt ut fredag.

Publisert: 02.02.2024 12:21

Sist oppdatert: 02.02.2024 12:21

Mer om