Espen Volstad næringsteft foto Tone Molnes 11
NY ROLLE: Sammen med faren Eivind, driver Espen Volstad (t.v. på bildet) det som er blitt et investeringsselskap med variert portefølje. Denne uka var han også med i Næringsteft-juryen - et oppdrag han synes er givende. Foto: Tone Molnes
Nytt

«Nytt liv» som aktiv investor

Volstad-familien har satset mest penger i det maritime – men er åpne for nye muligheter.

Marius Rosbach
12.01.2024

Etter salget av skipa til tidligere Volstad Shipping, er familierederiet i Ålesund blitt et investeringsselskap med en variert portefølje.

Denne uka ble det kjent at Volstad går inn som største eier hos båtbyggerne Maritime Partner. Fra før er også deres største investering offentlig kjent – rederiet Norwind Offshore.

Det startet som et samarbeid mellom de to tidligere Ålesund-rederiene Volstad Shipping og Farstad Shipping, i tillegg til Kleven-familien som eier Bunker Oil i samme by. Seinere har de også fått med seg danske Navigare Capital på eiersiden i rederiet som hovedsaklig satser på oppdrag i havvindindustrien.

Norwind Offshore
SAMMEN I NYTT REDERI: Norwind Offshore-investorene (f.v.) Maren Kleven Fox, Magnus Kleven, Sverre Olav Farstad, Jon Ketil Gjørtz, Sverre Andreas Farstad, Svein Leon Aure, Espen Volstad og Eivind Volstad. Foto: Torbjørn Sandbakk

– Stolte av hvor vi kommer fra
Espen Volstad og faren, Eivind, jobber med å forvalte verdiene gjennom selskapet Volstad As. Søsteren Elisabeth Volstad er også med på eiersida.

– Vi er stolte av hvor vi kommer fra, og skal ikke miste historia. Samtidig er vi et annet selskap i dag, og vi vil blant annet være med i den lokale verdiskapinga, sier Espen Volstad til NETT NO om den nye arbeidssituasjonen.

At de plasserer pengene i maritime bedrifter, er selvsagt ingen tilfeldighet. Selskapet har drevet fartøy innen offshore, seismikk og fiskeri i en årrekke.

Volstad Shipping solgte i januar 2021 sin siste båt, tråleren Volstad. Tidligere hadde rederiet solgt hele offshoreflåten i selskapet.

Vil utvikle Bjorli til helårsdestinasjon
– Norwind er den største enkeltinvesteringa vi har gjort. Samtidig har vi gjort noen mindre investeringer, blant annet i lokal næringseiendom. Vi er også med på eiersiden i Bjorli Utvikling og Bjorli Skisenter, forteller Espen Volstad.

Som et lokalt familieeid selskap er det naturlig å investere lokalt.

– Bjorli er et prosjekt vi har troa på. Vi har vokst opp med å ha hytte der, og vil gjerne være med å utvikle stedet til en helårsdestinasjon, sier han.

Givende å være Næringsteft-jury
Da NETT NO får Espen Volstad på tråden, befinner han seg i Molde som jurymedlem for gründerkonkurransen Næringsteft.

– Slikt synes jeg er veldig givende, og jeg håper å bli presentert for spennende prosjekt, sier han om oppdraget.

Familien er også blitt del av det som er et voksende investormiljø på Sunnmøre.

Volstad Surveyor - oceanxplorer foto Andy Mann/Oceanxplorer
FORSKNINGSYACHT: Det tidligere offshoreskipet til Volstad Shipping, Volstad Surveyor, har fått nytt liv i forsking og filmarbeid under navnet Oceanxplorer. Foto: Andy Mann/Oceanxplorer

– Liker å være aktive
Den ferske investeringa i Maritime Partner inkluderer mer enn kapital. Som tidligere kunde kjenner Volstad både selskapet og produktene godt. Og de har stor tro på bedre lønnsomhet for båtbyggerne framover.

– Gjennom styrerepresentasjon vil vi gjerne være med å utvikle selskapet videre, forteller Espen Volstad.

Familien har også gjort investeringer der de er mindre aktive. Han legger ikke skjul på at det er mer givende å involvere seg.

– Vi vil helst ikke være helt passive eiere. Vi liker å være aktive, ikke minst for å være med på å utvikle næringslivet lokalt, sier han.

Gründerpresentasjoner
De har også deltatt på gründerpresentasjoner der nye bedrifter får «pitche» sine ideer.

– Selskapets investeringer er forankret i vårt kjerneprinsipp om et generasjonsperspektiv. Vi har en diversifisert portefølje med investeringer av ulike størrelser, sier han.

– Vi er åpne for å finne nye muligheter og tror det kommer til å bli flere av dem framover, legger han til.

Publisert: 12.01.2024 05:00

Sist oppdatert: 16.01.2024 21:46

Mer om