Daniel Sunde John Arve Sundet Gjermund Kvernmo Langset Foto Simone Eiken Bauta Group
BAUTA: - En bautastein er solid, stødig og varig. Det vil vi skal kjennetegne både oss og arbeidet vi leverer, sier daglig leder i Bauta Group, Daniel Sunde. Her sammen med gründer og produksjonsleder John Arve Sundet og leder for forretningsutvikling og bærekraft, Gjermund Kvernmo Langset. Foto: Simone Eiken/Bauta Group
Nytt

Nytt navn og ny havbrukssatsing

Tomrefjord-selskap i vekst kjøper seg inn i samarbeid om lukka oppdrett.

Marius Rosbach
24.09.2022

Lørdag var det stor markering i Vestnes-bygda Tomrefjord hos selskapet MCP Holding – som framover skal hete Bauta Group.

I tillegg til nytt navn, strategi og merkevare offentliggjorde selskapet en ny satsing inn mot havbruk sammen med en rekke lokale industriaktører.

– Vi kjøper oss inn i selskapet Marad Norway, som har utvikla og patentert et lukka anlegg med sentersøyle. Vi har stor tru på denne løsninga, forteller Gjermund Kvernmo Langset til NETT NO.

Langset som nylig starta i MCP – nå Bauta – går samtidig inn som daglig leder for Marad Norway.

Samarbeid med flere større aktører
Havbruksssatsinga skjer gjennom datterselskapet Bauta Aquaculture. Etter oppkjøpet vil Bauta Group eie 32,7 prosent av aksjene, med opsjon på å kjøpe seg opp til en eierandel på 50,1.

Marad Norway har fra før flere større lokale aktører på eiersida gjennom selskapet Salmoseed, hvor Rostein, IP Huse, Larsnes Mek, Prophylaxia er med. Glen Bradley er styreleder og de originale gründerne er også med videre i satsingen.

Marad Norway lukka oppdrett Illustrasjon Marad Norway 11
LUKKA LØSNING: Gründerne i Marad Norway har utvikla en lukka løsning med patent for Europa, Storbritannia og Canada, og det jobbes med patent for USA. Illustrasjon: Marad Norway

Håper på utviklingskonsesjoner
Marad Norway har inne søknad om to utviklingskonsesjoner. Tidligere har konseptet fått avslag, men klagebehandlingen er ikke ferdig ennå.

– Vi regner med at det skjer i løpet av høsten og ser positivt på behandlingen. Vi ønsker å realisere utviklingskonsesjonene, men ser også på andre alternativer, forteller Langset.

I tillegg til å søke på ordinære konsesjoner, vil de vurdere produksjon av de lukka merdene for andre oppdrettsselskap.

Konsern med kraftig vekst
Bauta Group har hovedkontor i Tomrefjord og består i dag av hele 11 selskap med rudt 440 ansatte.

Selskapet ble startet av John Arve Sundet i 2009 og hadde første driftsår i 2013. Omsetninga har økt jamnt og trutt, og samtidig har de vokst gjennom oppkjøp.

I årene 2019 til 2021 ble driftsinntektene nær doblet, og i 2022 ligger de an til en omsetning på mer enn 300 milllioner kroner. Driftsmarginene har vært solid på plussida.

Virksomhet i en rekke bransjer
Hovedtyngden av virksomheten til Bauta Group er innen stålbearbeiding og Bauta Maritime (tidligere MCP As) har rammeavtaler med 35 verft langs kysten. I tillegg opererer Bauta Construction, tidligere Nordvest Sveis, i dette segmentet.

Bauta Electro er et fullverdig elektroselskap med rundt 40 ansatte, som opererer i maritim industri, privatmarkedet, landbruk og næring. Konsernet har også to eiendomsselskap og et nystartet byggefirma.

Markering for hele lokalsamfunnet
Lørdag ble navneskiftet og den nye strategien feiret sammen med store deler av Tomrefjord-bygda, som også fikk servert musikk fra Knut Marius Djupvik, mat og kake.

På talerlista var både stortingsrepresentant Geir Inge Lien, ordfører i Vestnes Randi Bergundhaugen og fylkesvaraordfører Line Hoem.

– Nå setter vi en tydelig og stødig kurs fremover. Det var det viktig for oss å markere sammen med lokalsamfunnet, uttaler konsernsjef Daniel Sundet i Bauta Group i ei pressemelding i anledning markeringen.

Publisert: 24.09.2022 15:00

Sist oppdatert: 24.09.2022 15:52

Mer om