Inger marie sperre montasje brødrene sperre foto ogne brødrene sperre 11
ALT HAR BLITT DYRERE: Både inn- og utpriser har økt for Sperrefish-konsernet. Svak kronekurs har til nå sikret inntektene, men den siste tidens kronestyrkelse skaper allerede utfordringer med å selge varene til riktig pris i utlandet for fiskeribedriftene. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Omsetningsrekord i Sperrefish

Både inntekter og kostnader øker markant. Nå spår Inger Marie Sperre tøffere tider.

Linn Antonie Vårdal Solheim
14.07.2023

I fjor omsatte Sperrefish-konsernet på Ellingsøya for 3,6 milliarder kroner - en soleklar rekord.

Økende råvarepris og god drahjelp fra svak krone sikrer inntektene, men lønnsomheten og marginene faller.

– Vi er ikke bortskjemt med gode marginer i fiskeforedlingsindustrien, sier daglig leder og medeier, Inger-Marie Sperre, til NETT NO.

– Kundene kjøper den fisken de har råd til
Sperre forteller at 96 prosent av salget til konsernet går til internasjonale markeder. Der har kjøpekraften svekket seg betydelig, og Sperrefish merker allerede at kundene har fått dårligere råd.

Når prisene øker og kundene snur på krona, eller den lokale valutaen, så er det ikke lenger gitt at de har mulighet til å kjøpe kvalitetsprodukter fra Sunnmøre.

– Kundene kjøper den fisken, eller de alternative proteinene, som de har råd til, sier Sperre.

Nøkkeltal:

Tal i mill. NOK
Sperrefish AS
2022 2021
Driftsinntekter 3 586,5 3 177,9
Driftsresultat 216,5 206,3
Resultat før skatt 187,5 201,7

Slutt på drahjelp fra svak krone?
Eksportinntektene til Sperrefish har fått god drahjelp fra svak kronekurs i 2022, og dette har vært en viktig bidragsyter til å sikre at de får godt betalt for varene sine.

De siste ukene har krona styrket seg, og Sperre forteller at de allerede ser tendenser til at det kan bli utfordrende å sikre god betaling. Særlig når man ser kronestyrkelsen i kombinasjon med dårligere råd blant forbrukerne.

Billig, russisk fisk krevende
Sperre forteller at Russland-sanksjoner har vist seg å bli en utfordring, og russisk fisk har gått fra å være en del av verdikjeden til Sperrefish, til å bli en konkurrent i markedet.

Hun forteller at det er snakk om fisk av god kvalitet som selges rimelig av et kraftig sanksjonert Russland på jakt etter utenlandsk valuta.

– Den russiske fisken har vært et viktig tilskudd for hele klippfiskindustrien, og den fins fortsatt ute i markedet. En av utfordringene er at den ikke framstår som russisk, men at den gjerne har vært en svipptur innom Kina for bearbeiding, og fremstår dermed som kinesisk i stedet, sier Sperre.

Hun presiserer at dette ikke gjelder det norske markedet, hvor forbrukerne generelt er mer orienterte og opplyste om opprinnelsen til maten vi konsumerer enn man er internasjonalt.

Oppmerksomheten rundt problemstillingen er økende, men Sperre sier at det er et tankekors om forbrukerne har råd, bokstavelig talt, til å velge bort den russiske fisken.

– Det har blitt en krevende situasjon, og det blir spennende tider for hele verdikjeden framover, sier hun.

Alt har blitt dyrere
Aktiviteten i Sperrefish-konsernet brer over datterselskapene Brødrene Sperre, Vikomar AS, Sevrin Tranvåg AS og Hopen Fisk AS. Fiskeforedlingskonsenet sysselsatte i 2022 mer enn 265 ansatte, og er en viktig aktør i det sunnmørske næringslivet.

Sperre forteller at aktiviteten blir mer og mer integrert på tvers av selskapene, og sier at selv om resultatet har gått noe ned fra 2021, er de relativt godt fornøyde med resultatet.

Hun forteller at omsetningsøkningen i stor grad skyldes økte råvarepriser. De får solgt produktene til en høyere pris i markedet, men det har også blitt betraktelig dyrere å kjøpe fiskeprodukter fra leverandørene.

– Alt har blitt dyrere, det er dessverre sånn det er, sier hun.

Publisert: 14.07.2023 15:23

Sist oppdatert: 14.07.2023 18:44

Mer om