Tråler akraberg vard brattvåg foto marius 11
KLAR FOR DÅP: Hekktråleren på Vard Brattvåg er klar for dåp på fredag og blir overlevert allerede torsdag til rederiet fra Færøyene. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Overleverer hekktråler og byr inn til dåp

Finansiering fra Eksfin og Nordea sikra bygging. Nå leverer Vard på tid og budsjett.

Marius Rosbach
30.06.2022

Hekktråleren «Akraberg» som finansieres av Eksfin og Nordea, leveres torsdag til det færøyske rederiet Framherji, ifølge ei melding fra Eksfin.

Samtidig ber Vard Brattvåg inn til dåp og påfølgende omvisning om bord for inviterte gjester fredag formiddag.

– Mens en rekke verft i Europa sliter med betydelige forsinkelser på sine nybyggingsprosjekt begrunnet med utfordringer knyttet til covid-19 og krig i Europa, ja så leverer Vard nye «Akraberg» på tid og budsjett. Rett og slett imponerende, uttaler kundeansvarlig Stig Gjethammer ved Ålesund-kontoret til Eksfin.

Trålar akraberg vard foto marius
TRIPPELTRÅL OG BATTERIPAKKE: Fartøyet er tilrettelagt for trippeltråling og er utstyrt med et hybrid fremdriftssystem med dieselmekanisk og dieselelektrisk fremdrift, inkludert batteripakke. Vitale mål: Lengde 84 meter og bredde 16,7 meter. Foto: Marius Rosbach

Samarbeid mellom Eksfin og Nordea
Eksportfinansiering Norge (Eksfin) har sørget for langtidsfinansiering til det færøyske rederiet Framherji med 312 millioner danske kroner. Hele lånebeløpet er garantert av Nordea sin sjømatavdeling i Ålesund.

– Norge trenger store teknologiske og finansielle løft i eksportnæringene våre—også i fiskeri- og havbruksnæringen. Da må bransjen, bankene og staten jobbe på lag, uttaler administrerende direktør Tone Lunde Bakker i Eksfin.

Mest lån og garantier til Møre og Romsdal
Eksfins lån og garantier til sjømatnæringen nærmer seg 12 milliarder kroner totalt siden 2015, viser en oversikt. Tallene viser samtidig at fiskeri- og havbruksnæringen i Møre og Romsdal fylke, er de største brukerne.

Blant prosjektene som har fått støtte fra Eksfin, er Salmon Evolution sitt landbaserte oppdrettsanlegg på Indre Harøy og Tau Tech sitt nye skjellhøstingsskip Arctic Pearl.

- Fremover forventer vi fortsatt vekst i lån- og garantier til denne viktige eksportnæringen, uttaler Eksfin-sjef Bakker.

Grafikk eksfin lån fiskeri og havbruk 12
MER ETTERSPURT: Grafen viser sterk utvikling i Eksfins lån og garantier til fiskeri- og havbruksnæringen siden 2015. Grafikk: Eksfin

Publisert: 30.06.2022 16:32

Sist oppdatert: 30.06.2022 20:55

Mer om