Ålesund brosundet innfelt jan christian vestre foto marius skjermfoto regjeringen no 11
LA FRAM EKSPORTSATSING: Næringsminister Jan Christian Vestre (innfelt) la torsdag fram regjeringas eksportreform. Ett av grepene er å avvikle Eksportstrategirådet som skulle etableres i Ålesund, og heller styrke Innvasjon Norge og Eksfin-kontorene på Skansekaia. Foto: Marius Rosbach/skjermfoto regjeringen.no
Nytt

– Ålesund skal være et kraftsenter

Næringsministeren forklarer hvorfor han vil styrke kontorene til Innovasjon Norge og Eksfin i byen - og droppe nye eksportenhet.

Marius Rosbach
10.03.2022

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at det torsdag ble kjent av regjeringa dropper å etablere Eksportstrategirådet i Ålesund – og i stedet vil kompensere dette med å styrke Innovasjon Norge og Eksfin i byen.

– Vi står ved forventningene om de nye jobbene i byen, og Ålesund skal fortsatt være et kraftsenter, understreker Vestre til NETT NO om grepet regjeringa gjør.

Under pressekonferansen omtalte han Ålesund og Sunnmøre som «hjertet av eksportnasjonen Norge», og lovte at det skulle bygges «et kraftig eksportorientert miljø» i Ålesund.

Vestre argumenterer med at han heller vil bruke mer ressurser til selve eksportarbeidet, enn å opprette en ny etat i Ålesund. Samtidig oppretter regjeringa et Nasjonalt Eksportråd – med tilhørende sekretariat – som skal holde til i Oslo.

Vil etableres «over noe tid»
I Ålesund vil Vestre tilføre ti nye stillinger til Innovasjon Norge sitt kontor. Eksfin, som i dag kun har Stig Gjethammer lokalisert i Ålesund, vil bli tilført én ekstra stilling. Kontorene vil bli samlokalisert i sentrum på Skansekaia, der Innovasjon Norge holder til i dag.

I en orientering skriver departementet at de ti arbeidsplassene hos Innovasjon Norge vil etableres «over noe tid». Vestre kan ikke nå være konkret på hva det innebærer.

– «Over noe tid», er iallfall kortere enn «over tid», men stillingen i Eksfin vil komme relativt raskt, sier statsråden.

Kjempet for å flytte 140 arbeidsplasser
Etableringa av Eksportstrategirådet kom i kjølvannet av diskusjonen rundt flytting av Eksfin (tidligere Eksportkreditt Norge og Garantiinstituttet for Eksportkreditt – GIEK, journ. anm.).

Ålesund kjempet da for å flytte hele miljøet på rundt 140 arbeidsplasser ut av hovedstadsområdet. Det ble ikke noe av, men et flertall i Stortinget bad om en mer desentralisert struktur av de sammenslåtte etatene.

Vestre forteller at det foreløpig ikke er vurdert å flytte flere arbeidsplasser enn de to til Ålesund – og to til Stavanger.

– Det er beslutta å styrke kontorene med disse stillingene foreløpig, så får vi se om det kan bli flere på sikt, legger han til.

Les om diskusjonen om flytting av GIEK/Eksportkreditt:

Publisert: 10.03.2022 16:34

Sist oppdatert: 10.03.2022 16:44

Mer om