Toeffere konkurranse for Patogen
NYE EIERE: Patogen Holding-sjef Jørn Ulheim har opplevd tøffere konkurranse de siste åra, men selskapet er størst på sitt felt. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Patogen solgt til Oslo-selskap

Fiskehelseselskapet har vokst kraftig de siste årene. Nå får de nye eiere.

Marius Rosbach
04.08.2021

Oslo-baserte Fürst Medisinsk Laboratorium har kjøpt Patogen, opplyser selskapene i en pressemelding onsdag. Kjøpesummen blir ikke opplyst.

– Kjøpet legger til rette for en forsterkning og videreutvikling av Patogen i forhold til kvalitet, kapasitet, teknologi og kompetanse innen fiskehelse, heter det i meldinga.

Patogen fortsatt være et uavhengig selskap, blir det påpekt.

Størst på fiskeanalyse
Patogen har nærmere 60 ansatte i Ålesund, Oslo, Bodø og Skottland. De er den største aktøren i markedet for å analysere og avdekke sykdom i norske oppdrettsanlegg.

I fjor sank inntektene for første gang på en årrekke, etter at selskapet har doblet driftsinntektene i løpet av fem-seks år.

Omsetninga enda i 2020 på rett under 100 millioner, ifølge meldinga onsdag. Regnskapet for 2020 er ikke offentlig ennå.

Tøffere konkurranse
Administrerende direktør Jørn Ulheim i Patogen, kunne i fjor fortelle til NETT NO at konkurransen var blitt tøffere. I løpet av fjoråret gikk også Patogens to største konkurrenter sammen.

Patogen-konsernet har vært eid av grunnleggerne Vidar Aspehaug og Magnus Devold (15 prosent hver) og av investeringselskapet Kverva med base i Trondheim.

Laboratorium med røtter til 1950-tallet
Fürst er Norges største medisinske laboratorium og ligger på Furuset i Oslo. Selskapet ble startet i 1950 i Oslo av Valentin Fürst.

I dag er selskapet eid av Laho (60 prosent) og Ferd ((40 prosent). Laboratoriet har nærmere 450 ansatte og hadde i 2019 en omsetning på 815 millioner kroner.

Publisert: 04.08.2021 15:53

Sist oppdatert: 04.08.2021 16:28

Mer om