Rederiforbundet la fram klimastrategi
OSLO: Statsminister Erna Solberg sammen med direktør i rederiforbundet, Harald Solberg, i Oslo under framleggelsen av klimastrategien.
Nytt

Rederiforbundet la fram klimastrategi

Vil ha forbud mot drivstoff som ikke er klimanøytralt fra 2050 og at alle medlemmer skal legge fram miljø- og klimaregnskap. 

Marius Rosbach
18.05.2020
Mandag klokka 12 la Norges Rederiforbund fram sine visjoner for en ny klimastrategi framover.
Blant andre statsminister Erna Solberg deltok, sammen med administrerende direktør Harald Solberg i rederiforbundet. Solberg påpeker at utviklingen mot mindre utslipp og mer digitalisering, er de to store driverne for utviklingen i maritime bransjer.
– Det skjer utrolig mye spennende, la Solberg til da han innledet om strategien.
Underveis var det også innslag fra Fiskerstrand Verft hvor Rolf Fiskerstrand, Knut Flakk og Arnfinn Ingjerd fra Maritimt Forum Nordvest deltok. Flakk og Fiskerstrand .

Les også:


Vil ha forbud innen 2050

Ett av hovedmålene er at flåten skal være klimanøytral innen 2050. Solberg fortalte at det også er et mål at rederne kun skal bestille skip med nullutslipp fra 2030.
Det er også et ønske om å få på plass et internasjonalt forbud mot drivstoff som ikke er klimanøytralt innen 2050.
Medlemmene skal også kutte sine klimautslipp med 50% per transportert enhet innen 2030, målt mot 2008, ifølge som ble sendt ut mandag.
Dette skal gjøres ved oppgradering av eksisterende flåte, å ta i bruk bærekraftige lav- og nullutslippsdrivstoff så raskt som mulig - og bidra til utbygging av infrastruktur for dette, i tillegg til å fase inn fartøy med nullutslipp så raskt som mulig.

Klima- og miljøregnskap

Blant verktøyene for å nå strategien er at medlemmene til rederiforbundet skal måle, analysere og publisere sitt miljø- og klimaregnskap. Det blir påpekt at det er nødvendig å tenke helhetlig med oppmerksomhet om hele livssyklusen for både skip og drivstoff.
Det blir også lagt vekt på at man må drive skipene så energieffektivt som mulig ved rutevalg, redusert friksjon og optimalisert fart.
I strategien følger flere krav til myndighetene, blant annet at forsknings- og utviklingsmidler må målrettes for å utvikle og teste løsninger for nullutslipp. Det er også et ønske om å lage et forsknings- og utviklingsfond for nullutslipp i regi av IMO, etablere markedsreguleringer som gjør det lønnsomt å bestille teknologi for nullutslipp.
(lenke til PDF-fil)
(ekstern lenke)

Publisert: 18.05.2020 14:03

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:57