Dirk Kiefer foto lamella 11
REKORDÅR: Dirk Kiefer er mer opptatt av fornøyde kunder og en trygg arbeidsplass for sine ansatte, enn å ta en utbyttefest etter rekordåret 2023.
Nytt

Rekordår på salg av italiensk iskrem

La bak seg tidenes sesong for iskrembaren midt i Ålesund.

Rolf Hansen
17.04.2024

Tyske Dirk Kiefer er mannen bak Lamella Iskrem & Sorbet. 2023-regnskapet viste en omsetning på snaue 4,1 millioner kroner, og et overskudd på 948.000 krone (se tabell under).

Det er en tett på en dobling av overskuddet fra året før, mens omsetningen «kun» økte 25 prosent.

Har valgt å styrke firmaet
Salget av iskrem fra butikken i Løvenvoldgata har økt fra rundt 2,5 millioner kroner åpningsåret 2020, til fjorårets 4,1 millioner kroner.

Samtidig har overskuddet økt i langt større jafs, fra 146.000 til 948.000 kroner.

– Jeg tar ikke utbytte og hever selv en beskjeden lønn. Det viktigste for meg er å ha mat på bordet, få betalt husleie og leie av maskiner. Det å styrke firmaet har vært viktig siden jeg valgte dette som levebrød for fem år siden, sier Dirk Kiefer til Nett No.

Lamella
Dirk Kiefer åpnet isbaren med utsalg fra ei vogn på torget, men kunne i mai 2020 ønske kundene velkommen til dagens lokale i Løvenvoldgata. Der han i fjor solgte iskrem over disk for over 4,1 millioner kroner.

Beholder samme pris
Han forteller om en oppstartsperiode der bankene ikke akkurat kranglet om å låne ut penger til en iskrembar med finansieringsbehov. Nå ringer de samme bankene med jevne mellomrom for å friste Lamella til et kundeforhold.

Iskrembransjen merker også at råvareprisene har gått kraftig opp. Mange velger å hente de inn igjen på pris ut til kunden.

– Jeg er veldig takknemlig for at kundene velger oss, og jeg er veldig forsiktig med tanke på framtida. Alt er blitt dyrere, men vi beholder samme priser som i fjor. Jeg ser heller på hvordan jeg kan utvikle produktene effektivt. Jeg ønsker alltid å stå for kvalitet, og må alltid gi en kunde en grunn for å komme til oss. Det må vi gjøre hver dag. Jeg driver med et nisjeprodukt som ikke er melk og brød. Du må ha lyst på is og da må kunden velge meg, sier Kiefer.

Tror på et nytt godt år
Kiefer merker ikke noe til konkurransen fra andre iskremselgende barer og butikker.

– Vi har etablert oss med et godt rykte, og jeg baker all kjeks selv, så vi har ikke noen konkurrenter på produkter. Så lenge jeg ser folk komme smilende tilbake har Lamella gjort noe riktig. Det motsatte hadde vært grunn til å slutte, sier Kiefer med tro på et nytt godt år.

– Pilene peker mot samme sterke sesong som i fjor, for det er samme trykket på turister og båter. Så handler mye om å treffe på godt vær, sier Kiefer.

Lamella As
Tall i mill. kroner20232022
Driftsinntekt4,13,3
Driftsresultat0,90,5
Resultat før skatt0,90,5

Jobber når det er folk i gatene
Det er en ydmyk og hyggelig isbar-eier Nett No snakker med før åpningstid. I iskrembransjen må man jobbe når det er folk i gatene og solen henger oppe på himmelen.

Det gjør Kiefer, som er utdannet kokk og pølsemaker og kom til Ålesund i 2004. Lidenskapen for iskrem fikk han under studieoppholdet i Italia, og det er den ganene til sunnmøringer og turister nå ikke kan få nok av.

– Jeg er den eneste som kjenner utstyret og produktene våre. Der for er jeg ansvarlig for det meste i selve driften, mens det er de andre som selger is. Jeg er ofte i butikken fra det åpner til det stenger, sier den blide tyskeren.

Fullroser sine ansatte
Han fullroser sine ansatte, som også pekes på som en årsak til at omsetningen økte med 25 prosent fra 2022 til 2023.

– Salgstallene er takket være en fantastisk juli, og at jeg har et helt utrolig team som tar unna kundene. De tar jeg godt vare på, for det er det viktigste jeg har i bedriften. De bryr seg om butikken og kundene våre, sier Kiefer.

Publisert: 17.04.2024 11:38

Sist oppdatert: 17.04.2024 12:59

Mer om