Satser paa seng og snoekrabbe
FRÅ SNØKRABBE TIL SYKEHUSSENG: Rune Sævik (nr. to fra venstre) og Yngve Sævik (t.h.) har investert i både snøkrabbe og sykehusseng etter at familien solgte den pelagiske tråleren "Sævikson" i 2014. Her er de sammen med snøkrabbekompanjongene Jørand Helde og Leidulf Helde.
Nytt

Satser på seng og snøkrabbe

Investeringen fra brødrene Yngve og Rune Sævik var avgjørende for å få fart på sykehusseng-selskapet Ably Medical. 

Administrator
22.03.2017
- Uten den tidligfasekapitalen hadde vi ikke kommet dit vi er i dag, sier daglig leder Kjell-Are Furnes i Ably Medical.
Yngve og Rune Sævik satt med kapital etter at familierederiet i Herøy solgte den pelagiske tråleren "Sævikson" i 2014. De gikk inn med til sammen to millioner kroner i Ably Medical og ble eiere av 12,5 prosent av aksjene hver.
Kombinert med en OFU-kontrakt (Offentlig forskning- og utviklingskontrakt) sikret brødrene grunnlaget for at Ably Medical kunne komme i gang. Utvikling i denne bransjen tar tid, og først i 2020 anslår Furnes at det er realistisk å vente et overskudd i selskapet.

Spennende

Yngve Sævik er skipper og bestemt på at han skal tilbake på sjøen, men foreløpig er han investor på heltid, gjennom selskapet Havstraumen Invest. Han ble medeier i billetteringsselskapet Tikkio i 2015 og Ably Medical i fjor, begge selskaper som springer ut fra miljøet rundt Momentium og kontorfellesskapet i Øygardshallen på Giske.
- Det har vært utrolig spennende å få være med, sier Sævik.
Sammen med andre familiemedlemmer har han også investert i snøkrabbefisket, der fiskebåten "Hunter" er en av pionerene og er også medeier i Havøy Kystfiske som har to trålere i Nordsjøen.

Utviklet ny seng

Ålesund-selskapet Ably Medical har utviklet en smart sjukehusseng og har fått pilotkontrakter med seks sjukehus i Canada.
Bak prosjektet står Kjell-Are Furnes, Arve Voldsund, Jørn Stian Refsnæs med flere.
Les også:
Ifølge teknologinettstedet ble sjukehussenga utviklet som et svar på konkrete utfordringer som sjukehus slet med - alt fra tunge løft til liggesår og fall.
- Løsningen ble å utvikle en helt ny seng. Det er ingen som har utfordret denne industrien. For over førti år siden bestemte industrien seg for en standard, og alt som har skjedd etter det er inkrementelle forbedringer. Vi har en stor fordel i å ikke komme fra industruen. Vi har ingen «darlings» og kan starte fra scratch med å utvikle den optimale sykehussenga, sier Kjell-Are Furnes, daglig leder i Ably Medical til Shifter.

Smart seng

Ifølge Furnes har de laget sensorer i senga og som vil løse utfordringer som liggesår og fall.
- Senga kan hente ut vitale mål som puls uten å koble pasienten til ledninger. Den lærer om pasienten og kan forsterke bevegelser som gjør pasienten mer mobil, forteller Furnes videre til Shifter.
Første kliniske utprøving skal skje ved Ålesund sykehus i mai i år, deretter skal sengen testes ut ved seks sjukehus i Canada.

Innovasjon Norge med

Ably Medical har tidligere fått OFU-kontrakt (Offentlig forskning- og utviklingskontrakt) gjennom Innovasjon Norge og de har også deltatt i Innovasjon Norge-programmet Fram Marked.
- Gjennom partnerene Sunnaas Sykehus HF, Sykehus innlandet HF, Helse Møre og Romsdal HF og Herøy kommune v/pleie og omsorgsavdelingen, har vi gjort en grundig kartlegging av felles store utfordringer. Vi har dermed videreutviklet senga i flere iterasjoner sammen med disse. Den versjonen som skal til klinisk utprøving ved Ålesund sykehus er på langt nær ferdig, da for eksempel understellet ikke er ferdigdesignet, men det er en versjon som gjør de funksjonene den skal for å kunne dokumentere effekt, sier Furnes til Shifter.

Stort potensiale

Alle sjukehusene i Canada som Ably Medical har valgt å presentere senga til, har gitt svært gode tilbakemeldinger. Hensikten har også vært å teste overføringsverdien til annet marked enn Norge.
- Alle sjukehusene der borte ville bli med å teste innovasjon. Så vi avtalte at vi skulle sende 20 senger over i slutten av 2017 for utprøving, sier Furnes.
De ser store muligheter og et stort markedspotensiale for senga.

Forretnings-psykolog og musikkteknolog

Kjell-Are Furnes er forretnings-psykolog, Arve Voldsund er musikkteknolog og som har jobbet flere år som forsker ved IFI ved UIO. Jørn Refsnæs er industridesigner og har jobbet mange år i Tyskland med prosjekt for Audi, SwissBank og EXPO.
De har også fått med seg Cato Bjørkli på prosjektet, han er førsteamenuensis ved UIO, psykologisk institutt og jobber med menneske-maskin-interaksjon. I tillegg har de akkurat ansatt den første av flere nye; Ståle A. Skogstad, som har Ph.D i signalprosessering og skal jobbe med å hente ut vital data fra pasienter og maskinlæring.
Gründerne har også bakgrunn fra Kodebyraaet og har vært med på å bygge opp Tikkio.

Ny runde

Etter at brødrene Sævik ble medeiere har selskapet henter inn mer penger, men kan foreløpig ikke si fra hvem.
- Kapitalen kommer blant annet fra Yngve Sævik og hans familie. Han var også vår første investor og satset bare på oss før vi visste hva vi skulle lage. Vi har også hentet penger fra en annen investor, men den andre kan ikke si hvem er ennå. Men det som er viktig er at vi nå har fått med oss en investor som skal bygge industriselskapet til Ably Medical på Sunnmøre. Så fra neste år får Ably Medical royalties for fremtidig salg i forkant, noe som vil grunnfinansiere R&D-selskapet, sier Furnes til Shifter.
Uten den tidligfasekapitalen hadde vi ikke kommet dit vi er i dag

Publisert: 22.03.2017 06:00

Sist oppdatert: 31.01.2022 09:10

Mer om