Prodtex Provaris tankskip hydrogen illustrasjon provaris 11
HYDROGENTANK: Prodtex skal bygge sin første tank for frakt av trykksatt hydrogen om bord på skip. Kunden er del av australske Provaris Energy. Foto: Provaris Energy
Nytt

Skal bygge hydrogentanker til skip

Planlegger produksjonslinje på Fiskå etter å ha sikret utviklingskontrakt.

Marius Rosbach
25.07.2023

Prodtex har inngått kontrakt med et australskeid selskap om å design og bygge en tank for transport av hydrogen på skip.

Om alt går etter planen er utviklingskontrakten til en verdi av rundt 20 millioner kroner, starten på en større produksjon ved selskapets industrihall på Fiskåholmen i Vanylven.

Det kommer fram i en pressemelding fra Prodtex tirsdag.

Avtalen med Provaris Norway er den første i dette markedet for selskapet. Pilottanken skal produseres av Prodtex Industri sin fabrikk i Vanylven.

- Når pilottanken er testet og sertifisert, vil det bli satt opp en større og permanent produksjonslinje i fellesskap med Provaris for å levere store hydrogentanker, heter det i pressemeldinga.

Prodtex starter å utvikle ei slik linje allerede i høst og selskapet har troa på at metoden kan skape et nytt stort marked og flere arbeidsplasser i åra framover.

Prodtex mai 2021 illustrasjon robot foto Marius
FISKÅHOLMEN: Ved hjelp av avansert robotsveising har Prodtex lagd flere bruer som er lever til Statens Vegvesen. Nå står et nytt forretningsområde for tur. Foto: Marius Rosbach

Har utviklet unikt robotsveis
Produksjon av skipstanken vil delvis være basert på teknologien med robotsveis, som Prodtex har utviklet gjennom broprosjektene for Statens Vegvesen.

Her har selskapet utvikle sveisemetoder som har vist seg å gi mer holdbare resultat enn konkurrerende metoder – og disse kan gjenbrukes i arbeidet med hydrogentankene.

Ifølge selskapet er det ikke mulig å lage en tilsvarende konstruksjon med manuell sveising, og kunnskapen kan åpne dører til flere nye marked.

Vekst i fjor
Prodtex Industrier som er produksjonsselskapet i Vanylven, la bak seg et solid vekstår i fjor. Inntektene ble mer enn doblet og resultatet ble snudd fra minus til pluss.

Prodtex i Ulsteinvik er ingeniør- og teknologiselskapet i Prodtex-systemet.

Ette rå ha ansatte rundt 15 nye medarbeidere det siste året, er det nå rundt 35 ansatte i Prodtex-selskapene.

Publisert: 25.07.2023 17:11

Sist oppdatert: 25.07.2023 17:38

Mer om