Bjørnar skjæran foto Yngve Angvik Nærings og fiskeridepartementet 11
Nordlendingen Bjørnar Skjæran har bakgrunn sjølvstendig næringsdrivende gårdbruker og lastebilsjåfør. De ti siste åra har han vært heltidspolitiker. Foto: Yngve Angvik, Nærings- og fiskeridepartementet
Nytt

Skal styre politikken for verft, havner og grønn skipsfart

Støre flytter oppgaver fra næringsministeren og samferdsel til den nye fiskeri- og havministeren.

Marius Rosbach
23.10.2021

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran overtar flere oppgaver fra sine kolleger på områder som er viktig for kysten.

Etter at regjeringa Støre tiltrådte har de gjort flere grep, som å fjerne «sjømat» fra ministertittelen, og i stedet legge til «havminister». Nå får arbeiderpartistatsråden følgende nye oppgaver:

  • Maritim politikk overføres fra næringsministeren.

Det inkluderer oppdrett, fiskeforedling, havvind og maritim industri, som skipsfart, verft, og maritime utstyrs- og tjenesteleverandører.

– De havbaserte næringen har et enormt potensial. Det ventes særlig sterk vekst innen oppdrett, fiskeforedling, havvind, og maritim næring. Jeg vil sørge for god sameksistens mellom de ulike havnæringene, uttaler Skjæran i ei pressemelding om saka.

Han overtar også ansvaret for sjøsikkerhet og Sjøfartsdirektoratet.

Podium

E13/S2 Hvordan vil ny regjering påvirke næringslivet i regionen?

  • Kystforvaltning overføres fra samferdselsministeren

Det omfatter sjøtransport, havner og farleder, godsoverføring til sjø, forebyggende sjøsikkerhet og beredskap mot akutt forurensing.

- Havnene er viktige for verdiskaping og bosetting langs kysten. Regjeringen vil ruste opp havner og farleder slik at vi kan få mer gods fra vei til sjø, og sikre videre utvikling av fiskeriavhengige kystsamfunn, sier Skjæran.

  • Ap-statsråden får også ansvar for Ansvaret for Kystverket og Senter for oljevern og marint miljø.
  • Maritim forskningspolitikk

Fiskeri- og havministeren får også ansvaret for den maritime forsknings- og innovasjonspolitikken, inkludert Ocean Space Center i Trondheim og regjeringas sin satsing på grønn skipsfart.

– Regjeringen har satt seg et mål om å øke norsk eksport utenom olje og gass med minst 50 prosent innen 2030, da er vi avhengig av å lykkes med å utvikle eksisterende og nye næringer i havet. Jeg kjenner både på et stort alvor og stor glede over å ha fått ansvar for så viktige fremtidsnæringer, uttaler Skjæran.

Publisert: 23.10.2021 13:31

Sist oppdatert: 23.10.2021 13:47

Mer om