Solveig strand ragnhild eikenes ola berget pir foto marius 11
ÅLESUND: Solveig Strand i Strand Rederi sammen med Ragnhild Eikenes og Ola Berget i First House, som mandag fortalte hva de mente ville bli konsekvensene for næringslivet av politikken til den nye regjeringa. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Størst sjanse for maritim eksportvekst

Regjeringa vil ha økt eksport og har mest å hente på å satse maritimt, tror First House-rådgiver. Ålesund-reder frykter det kan bli mye ord og lite handling.

Marius Rosbach
19.10.2021

Adviso ønska mandag velkommen til budsjettseminar for næringslivet på Pir i Ålesund.

Advokatfirmaet hadde blant annet invitert partner Ola Berget og bærekraftrådgiver Ragnhild Eikens i First House til å komme med sine spådommer om politikken til den nye regjeringa fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Dette er ingen dommedag for næringslivet på Sunnmøre, men dere må henge med i timen, kunne Berget slå fast.

Han begrunnet det med at trolig kommer endringer i rammevilkårene som gir utfordringer - men også muligheter for bedriftene.

Størst maritime vekstmuligheter
På den positive sida trakk First House-partneren fram at økt eksport er et prioritert område for den nye regjeringa.

– De vil øke eksporten med 50 prosent fram til 2030 - og det er på maritim sektor man har størst muligheter til vekst, påpekte Berget.

Han mener samtidig det vil være en politisk dragkamp framover mellom ønsket om økt eksport, og mulighetene til å oppfylle Norges forpliktelser som følge av Paris-avtalen.

– Her vil det av og til kunne være motstridende interesser, la han til.

Bedriftene bør trolig handle raskt
First House-rådgiveren mener det vil komme «massevis av støtteordninger». Det vil i første rekke dreie seg om tiltak for å kutte klimautslipp - og han tror bedriftene bør kaste seg raskt rundt.

– En del av disse støtteordningene vil være kostbare, og jeg ser ikke for meg at de vil bli permanente. Men når det kommer en gavepakke på døra, så vil det være dumt å ikke benytte seg av den, la han til.

Tror på samarbeid mot KrF og Venstre
Berget spådde også at det kunne ligge an til mer brå endringer framover, når regjeringa skal manøvrere seg fram til flertall for budsjetta de kommende åra.

– Jeg er ganske sikker på at SV vil kreve større skatteskjerpelser, sa han – men la til at det ikke var åpenbart at regjeringa ville gå til venstre for å få støtte.

– Det er ikke et urealistisk scenario at regjeringspartia finner sammen med KrF og Venstre utover i perioden, kanskje også når det kommer til budsjettene, sa Berget.

Har brukt ordet «utrede» 34 ganger
Solveig Strand i Strand-rederiet hadde også merka seg den nye regjeringas ambisjoner på eksportfeltet – men hun etterlyste mer konkrete tiltak for hvordan man skal komme dit.

– De har store mål, men sier lite om hvordan de skal komme dit. Jeg tror at det vil komme mye utvalg og utredninger framover, kommenterte hun.

Også Ola Berget var inne på at ordet «utrede» brukes hele 34 ganger i Hurdalsplattformen statsminister Jonas Gahr Støre presenterte før helga – og at erklæringen bar preg av å være lite konkret.

Hjertesukk om formueskatt
Ålesund-rederen så ikke fram til en økning av formueskatten, slik det ligger an til.

– Spesielt for de små og mellomstore bedriftene slår dette kraftig ut, ikke minst det at man også må betale formueskatt i år med underskudd, sa Solveig Strand.

Den nye regjeringa har nedfelt at de skal føre en mer aktiv statlig eierskapspolitikk. Ola Berget i First House tror det kan bli merkbart på sikt, men lakseeksportør Botholf Stolt-Nielsen i Ocean Supreme har mindre tro på at det ville utgjøre noen stor forskjell på Nordvestlandet.

– Jeg ser ikke det som naturlig med det den tradisjonen vi har for privat eierskap her i regionen, kommenterte Stolt-Nielsen.

Oppdrett og fiskeri sentralt
Bærekraftrådgiver Ragnhild Eikenes i First House trakk fram økte krav til miljørapportering som noe bedriftene vil møte, ikke minst fra EU.

Samtidig pekte hun på at både fiskeri og oppdrett vil være sentrale for å sikre bærekraftig matproduksjon framover – og at dette er en stor mulighet for norsk næringsliv.

– Det vil bli veldig krevende å fø verdens befolkning, og det er helt klart et behov for å øke proteinproduksjonen. Her er det et stort vekstpotensial, i tillegg til satsing på grønn skipsfart, la Eikenes til.

Publisert: 19.10.2021 05:55

Sist oppdatert: 19.10.2021 07:03

Mer om