Exotek kjørtøy på tur Næringsteftfinale foto Exotek 1
TIL TOPPS: Sigurd Groven i Exotek tok denne uken mot førsteprisen i Næringsteftkonkurransen (innfelt) for satsingen på et terrenggående kjøretøy som kan ta også de som ikke kan gå ut i naturen. Foto:Exotek/Fuglefjellet.
Nytt

Skal ut i verden

Det startet med en ide om å kunne ta seg frem i terrenget selv om du trenger rullestol, men Exotek i Ålesund sikter mot et mye større marked.

18.03.2021

Onsdag denne uken fikk Sigurd Groven i Exotek Sparebanken Møres gründer- og nyskaperpris Næringsteft, på én million kroner.

Groven ble lam i en sykkelulykke i 2015, men ønsket om et fortsatt aktivt liv utendørs og å kunne dra på tur i naturen sammen med familien har drevet frem det som i dag er Exotek.

Selskapet gikk helt til topps i Næringsteftkonkurransen 2020/2021 med sin ide om et terrenggående batteridrevet kjøretøy for folk som ikke kan, eller har store vansker med å gå.

Har bestillinger
De første prototypen er allerede testet, og Exotek har fått de første bestillingene, sier Groven.

Planen er å være klar med de første kommersielle produktene i første halvår 2022, etter mer testing og utvikling i løpet av 2021.

(Artikkelen fortsetter)

Exotek i sykkelløypa foto Exotek
FART: Sigurd Groven liker å suse nedover terrengsykkelløypa, og ville ha et kjøretøy som kunne gi han den opplevelsen også etter at han ble lam.

Groven startet, har utviklet og eier Exotek sammen med Mattias Storvestre. En tredje partner, Eelco Van Weerdhuizen, er også på vei inn på eiersiden.

Først Norge, så verden
Neste år er det norske markedet målet, året etter Norden, og deretter videre ut i verden i 2024.

I første omgang er det markedet for folk som ikke kan går, eller har store vansker med å gå, som er målet. Exotex sin egen kartlegging av markedet konkluderer med at det er 268.000 rullestolbrukere i Norden og at én prosent av dem kan være potensielle kunder.

(Artikkelen fortsetter)

TUR med exotek kjøretøy forto Exotek
UT PÅ TUR: Store dekk og lavt tyngdepunkt gjør at Exotek-kjøretøyet kan ta seg frem i terrenget. Her gründer Sigurd Groven på tur med familien. Foto: Exotec

Det som gjør det potensielle markedet mye større er at kjøretøyet også kan brukes av alle - for eksempel som terrenggående kjøretøy for jegere og fiskere, som leketøy i lekeparker, eller som et utslippsfritt kjøretøy for utleie i byer og tettsteder.

Groven sier de har ideer til flere varianter av kjøretøyet, blant annet for å trekke last, og kjøretøy utstyrt med tak.

Hente kapital
Næringsteftprisen på én million kroner, sammen med at selskapet håper på lån og tilskudd fra Innovasjon Norge, gjør at Groven regner med at selskapet er finansiert frem til ut i 2022.

En emisjon kan ligge ett til ett og et halvt år frem i tid, sier han.

Rammen til kjøretøyet er bygget av aluminium hos den mekaniske industribedriften Simek i Stordal. Målet er å etablere kontor og produksjon både i Ålesund og Oslo-området (der Storvestre bor).

Podium

E11/S2 Anne Birte Bjørdal Hanken og Jan-Tore Holen om gründerlivet, oppstart og vekst.

Publisert: 18.03.2021 11:00

Sist oppdatert: 14.09.2023 10:06

Mer om