Slik formidler du bedre
FORMIDLING: Siri Blindheim i Mestringspilotene kurser både i retorikk/struktur, argumentasjon og budskapsformidling/ presentasjonsteknikk. Her fra en samling i LederForum Sunnmøre for tre uker siden der hun ga råd om formidling.  
Nytt

Slik formidler du bedre

Siri Blindheim i Mestringspilotene har klare råd. 

Kristin Vidhammer
22.12.2017
Ifølge Blindheim er det viktig på forhånd å bestemme seg for hva det konkrete målet med presentasjonen skal være, hva du vil at folk skal tenke om deg når du formidler og hvilken følelse du vil at folk skal gå ut med etter en presentasjon.
- Ikke tenk at du bare skal lage en presentasjon. Innholdet er viktig, men hvordan du formidler det er enda viktigere, sier hun.
Det gjelder å finne sin formidlingsidentitet og hva du ønsker at folk skal tenke om deg.
- Hva er min målgruppe? Hva er målet og hensikten med presentasjonen? Hvilken stil og personlighet vil jeg ha i settingen? Hva ønsker jeg skal være etterlatt inntrykk?
Siri Blindheim har seksten års fartstid i å kurse næringliv over hele landet i retorikk/struktur, argumentasjon, budskapsformidling, presentasjonsteknikk og oppbygging av innholdssiden i gode, overbevisende presentasjoner.
Hun kombinerer også skreddersøm og personlig coaching for å hjelpe folk til å bruke mer av sitt potensial når de formidler muntlig.

Nervøsitet kan snus til engasjement

Gleder du deg til å presentere, eller gruer du deg?
- Det er naturlig å være nervøs, men man kan samtidig velge å være glad for å ha bobler i magen. Det handler om å gjøre nervøsitet til engasjement. Det er også viktig å trene og det ligger en enorm styrke i mental mobilisering.
Man kan også forsøke å flytte fokus fra seg selv til tilhørerne, noe som gir tilstedeværelse-energi.
- Tenk at de har gledet seg til å høre deg, det er et godt triks.
Energi smitter når man kommuniserer og formidler, derfor er det viktig å fylle seg selv med energi og glede før en presentasjon.

Tenk på førsteinntrykket

- Førsteinntrykket er veldig viktig. Tør å være ekte, men kanskje i en litt strammere utgave - ikke vær deg selv nok. Det handler også om å smile, bruke blikkontakt og tørre å ta inn publikum - å tåle å se og bli sett på.
Utseendet er det første man legger merke til, og blant annet kan klær kommunisere budskap og holdning.
- I førsteinntrykket spiller både utseendet, åpenhet, nærhet, initiativ, lytting og involvering inn. Tenk derfor over hvilken innstilling du kommer inn med. Er det en ovenfra og ned-holdning, likeverdighet eller underdanighet? Sistnevnte gir ikke energi, derfor er det viktig å være bevisst hvordan du snakker til deg selv, understreker hun.

Kroppsspråk og stemme

Man må altså være bevisst hvilket inntrykk man ønsker å etterlate seg. Da spiller kroppsspråket en svært stor rolle - og mer enn ordene.
- Tenk over hvilke bevegelser du har og hva som passer i den konkrete situasjonen. Vær også bevisst på holdningen du har og stemmebruken. Pust rolig og legg stemmeleiet naturlig lavt.
Det handler også om å poengtere og tørre å være stille innimellom i kommunikasjonen. Målet med presentasjonen er at den skal gi verdi, ikke bare at du skal bli likt.
- Ikke la publikum skremme deg. Ha kontroll på deg selv, presentasjonen og utstyret og la publikum leve sitt eget liv.

Hvordan kommunisere innholdet effektivt?

Man må tenke en tanke i gangen og ha pause innimellom.
- Varier tempo, tonefall og vær bevisst på hvor du legger trykket. Snakk som et menneske, og du må si noe som virkelig er sant. Ikke gjenta deg selv. En effektiv måte å kommunisere på er også å snakke i bilder, ikke adjektiver. Beskriv opplevelser og ta folk med inn i historien.
Ifølge Blindheim, kommer man ikke unna gode forberedelser for å skape et godt innhold.
Hun anbefaler også sterkt å be andre om tilbakemelding om hvordan man framstår og formidler.
- Hvordan oppfatter du min personlighet og hva kan jeg utvikle? Be om tilbakemelding på dette. Dette er gull, og da kan man på både positive og negative tilbakemeldinger, noe som er svært nyttig, understreker hun.
Be andre om tilbakemelding om hvordan du framstår og formidler.

Publisert: 22.12.2017 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:16