Torsdag 26. juni var jeg invitert som representant for Arbeiderpartiet til et debattmøte i regi av Aksjon for norsk eierskap, som har som mål å fjerne formuesskatten på aksjer og driftsmidler. Øvrige bidragsytere, både faglig og politisk, var uten unntak tilhengere av arrangørens syn.
Dette innlegget er et svar til Brunstad-eier Olaug Strand Brunstad sitt innlegg på Nett No nylig (red. anm.).
Mitt budskap var at verdiskapning, vekst, og enkeltpersoner som tar risiko for å skape arbeidsplasser og virksomheter, er noe vi i Arbeiderpartiet støtter og bidrar til.
I likhet med de fremste forsknings- og fagmiljøene på skatt i Norge, er vi derimot ikke overbevist om at en ensidig fjerning av formuesskatten generelt, og fjerning av formuesskatten på aksjer og driftsmidler spesielt, vil være et effektivt tiltak for å øke investeringene eller nye arbeidsplasser i Norge. Samtidig anerkjenner vi at formuesskatten, som alle andre skatter, kan ha negative virkninger.
Derfor har vi blant annet tatt til orde for en tverrpolitisk skattekommisjon, hvor vi på tvers av partiene kan bli enige om noen hovedelementer i skattesystemet som kan stå seg over tid. Med skiftende politisk flertall og et mer oppsplittet politisk landskap, mener vi at et bredt forlik vil bidra til større forutsigbarhet.
I skisse til mandat for en skattekommisjon, åpner vi for å se på alle skatter, også formuesskatten, men det må gjøres som del av en helhet.
Dessverre har Høyre og Frp sagt nei til dette nå før valget, men de har i ettertid åpnet for å diskutere det etter valget. Vi skulle gjerne startet dette arbeidet allerede denne våren, og tilbudet vårt står fortsatt ved lag. Arbeiderpartiet leter hele tiden etter løsninger som kan forene næringslivets behov med et skattesystem som fortsetter å virke omfordele og som bidrar til å finansiere fellesoppgaver.
Forslaget om å ensidig fjerne skatten på aksjer og driftsmidler i formuesskatten, uten andre endringer i skattesystemet, ville slått svært skjevt ut. Nær 1 prosent av de mest formuende anslås da å få om lag 17,1 milliarder kroner i skattelette (80 prosent av lettelsen). Derfor støtter ikke Arbeiderpartiet forslaget.
Det er selvsagt lov å være uenig i det, slik en rekke deltakere viste tydelig på debattmøtet forrige torsdag, men det at vi er uenige er ikke det samme som ikke å ha respekt for hverandre. Jeg takker Brunstad for innspillene hennes og tar dem med meg videre i arbeidet.
Av statssekretær Torgeir Micaelsen (Ap) i finansdepartementet
Publisert: 04.07.2025 11:04
Sist oppdatert: 04.07.2025 11:13