Spaar privatiseringsboelge i skolen
VOKSER: Daglig leder og storaksjonær Jan Ove Otterlei i Infopartner og rektor Liv Aahjem Verlo i privatskolen Ålesund Videregående skole. Skolen har 270 elever, og om få år kan Otterleis privatskoler på Nordvestlandet rommer rundt 1000 elever.
Nytt

Spår privatiseringsbølge i skolen

Da Jan Ove Otterlei fikk nei til å utvide privatskolen Akademiet Videregående Skole, startet han to nye, i tillegg til de gamle. Otterleis utdanningsaksjer trolig verdt ti-talls millioner. 

31.07.2014
Går alt etter planen, åpnes dørene i høst for en treårig videregående toppidrettsutdannelse med inntil 30 elever på hvert årskull i Ålesund og like mange i Molde. Heltberg Ålesund - og Heltberg Molde Toppidrettsgymnas skal skolene hete.
Etter at den rødgrønne regjeringen tok over makten for over åtte år siden - og endret lovverket for å bremse privatiseringen - har Otterlei forgjeves søkt om å endre eller utvide utdanningstilbudet i den videregående utdannelsen han tilbyr. Men en søknad om å etablere nye skoler har fått ja - med forbehold - etter at Høyre og Fremskrittspartiet tok over, selv om lovverket ikke er endret.
Nå håper Otterlei forbeholdene blir hevet tidsnok til at utdanningen kommer i gang som planlagt til høsten.

Privatskoler vil vokse

- Jeg tror vi bare er i begynnelsen av å privatisere skolene i Norge, sier Otterlei.
Skolen må konkurrere på kvalitet med de offentlige skolene, men samtidig kommer privatiseringen til å bli drevet frem av økende oppmerksomhet på kostnadene ved å drive offentlige skoler. Private skoler driver billigere, og det vil være til deres fordel, mener Otterlei.

Størst i nordvest

Jan Ove Otterlei er Nordvestlandets største aktør i privatskolebransjen. Gjennom sitt heileide investeringselskap Stongnes er han største eier i Akademiet Vgs Ålesund (65 prosent) og i Infopartner (66 prosent). Otterleis forretningspartner Petter Arne Alvik eier de øvrige aksjene.
Infopartner eier i sin tur Akademiet Vgs Molde, Akademiet Privatistskole (i Ålesund) og lærervikarutleiebyrået Vikar No (se tabell).

800 elever

Til sammen er det snakk om utdanningstilbud til 800 elever, med en samlet driftsinntekt på rundt 80 millioner kroner og over 50 lærere på hel- eller deltid. Når toppidrettsskolene er i full drift, vil omsetningen ligge rundt 100 millioner kroner og antall elever på hel- eller deltid øker til rundt 1000.
Otterlei er også en aktør på det nasjonale utdanningsmarkedet. Infopartner eier en tredjepart av aksjene i Akademiet Holding, som driver videregående utdanning i Oslo og Sandnes, med en samlet driftsinntekt på over 125 millioner kroner.
Infopartner og Stongnes eier også 25 prosent hver av Akademiet Utdanning Norge, som planlegger toppidrettsutdannelse i flere byer, og driver et studietilbud på nett.
Akademiet-kjeden driver også skoler i Drammen, men der er ikke Otterlei og Alvik medeiere.

Kan ikke ta utbytte

Både i Molde og Ålesund drives de videregående skolene med statsstøtte. Det gjør at eierne ikke kan ta ut utbytte, men må pløye eventuelt overskudd inn igjen i bedriftene. I privatistutdanningen derimot er det tillatt med utbytte. Det samme gjelder vikarselskapet og Infopartner, som leverer IT- og tekniske tjenester.
Den statsstøttede virksomheten er likevel et viktig bidrag for driften, mener Otterlei. Den bidrar å skape et navn og en merkevare, som gjør det lettere å trekke elever til de rendyrket kommersielle utdanningstilbudene som ikke er statstøttet, og skaper etterspørsel etter tjenester for Infopartner.

Må vente på gevinsten

Otterlei har ingen tro på at det blir åpnet for å ta ut utbytte fra private videregående skoler med offentlig støtte, og har heller aldri planlagt for at det skal bli det.
- Da vi startet visste vi at det ikke var lov å ta ut utbytte, sier han.
For å se gevinsten i å drive slik virksomnet må man seg langt fremover.
- Oppsiden er en merkevare som er kjent, og selvfølgelig hvis man en dag skal selge hele greia, sier Otterlei - samtidig som han understreker at et salg ikke er tema.

234 millioner kroner

For den som har tid til å vente kan det bli snakk om mye penger.
I 2011 solgte Arendal Fossekompani den sammenlignbare konkurrenten Sonans til det svenske investeringsfondet Procuritas Capital Investors IV for 234 millioner, i følge Dagens Næringsliv.

Den litt kompliserte eierstrukturen i Akademiet-systemet gjør det ikke så enkelt å anslå hvor stor andel av et salgsbeløp på Sonans-nivå som Otterlei og Alvik vil sitte igjen med ved et eventuelt salg. Men et grovt anslag tilsier at de til sammen eier en tredjepart av Akademiet-kjedens virksomhet, og dermed eier aksjer verdt rundt 80 millioner kroner om de finner en kjøper som verdsetter utdanning like høyt som det svenske investeringsfondet.

Ble arbeidsløs

Otterlei og Alvik kom inn i opplæringsbransjen alt tidlig på 90-tallet, med kurs for bedrifter og enkeltpersoner som ville lære IT. Frem mot årtusenskiftet vokste dette markedet til store dimensjoner, drevet av en voldsom tro på internetts revolusjonerende muligheter og frykten for at datasystemer verden over skulle bryte sammen ved overgangen fra ett årtusen til det neste.
Spådommen om datasammenbrudd slo feil, og markedet klappet i hop, sammen med IT-boblen som var en del av det hele.
Dermed måtte Otterlei og Alvik se seg om etter andre muligheter for å holde butikken gående.
Løsningen ble å konkurrere om elever på videregående utdanning, og siden har det ballet på seg.
Jeg tror vi bare er i begynnelsen av å privatisere skolene i Norge

Publisert: 31.07.2014 06:30

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:35