Anders Svinø foto Ogne
VIL SETTE PUNKTUM: Senere denne uken får bobestyrer Anders Svinø vite om retten er enig med ham i at det settes punktum for Edgar Sandangers konkurssak. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Steile fronter i retten

Bostyrer mener personlige motsetninger ligger bak krav om fortsatt bobehandling mot Edgar Sandanger.

23.01.2023

Bostyrer Anders Svinø har innstilt på av boet etter Edgar Sandanger personlige konkurs avsluttes. Det er usannsynlig at der er verdier å hente til uprioriterte kreditorer og ikke midler i boet til videre bobehandling, mener han.

Bare to kreditorer, Bente Fylling og Helge Rogne, har hatt innvendinger mot å sette punktum for bobehandlingen.

For bostyreren syntes motivet for innvendingene å være et personlig motsetningsforhold og ikke en riktig forståelse for kravene til en bobehandling, ifølge Svinøs saksfremstilling i skiftesamlingen i dag.

Bente Fylling er Sandangers tidligere samboer. Begge stilte som kreditorer på skiftesamlingen.

Krav etter konkurs
Oppdrettselskapet Norway Royal Salmon krevde Sandanger personlig konkurs etter at Sandanger ikke betalte et krav på 4,4 millioner kroner. Konkursen ble åpnet i januar 2022.

Utgangspunktet for kravet og den påfølgende personlig konkursen er en strid om betaling for fem av i alt 15 lastebiler med laks som ble levert fra Norway Royal Salmon til salgsselskapet Sunsea Seafood på Moltustranda våren og sommeren 2017.

Norway Royal Salmon mente det senere konkursrammede selskapet Sunsea Seafood ikke hadde betalt som avtalt, og gikk til sak mot Edgar Sandanger personlig med krav om erstatning. Sandanger var største aksjonær og daglig leder.

Kjøpte kravet
Grunnen til at Rogne er blitt kreditor er at han har kjøpt kravet Norway Royal Salmon hadde mot Edgar Sandanger. Hva han betalte har han ikke opplyst, ut over å si at det er "et omforent beløp".

I retten argumenterer Rogne for at det er mulige verdien å hente hos Edgar Sandanger.

Han viser blant annet i eierandeler i fritidsbolig i Spania og på Bjorli, og tilbød seg å garantere for inntil 75.000 kroner for å sikre fortsatt bobehandling, og også engasjere en borevisor.

Avviser personlig motiv
Fylling avviser overfor NETT NO at det er et personlig motsetningsforhold som er motivet som ligger bak å kreve fortsatt bobehandling.

Rogne avviste også i retten at det er et personlig motsetningsforhold mellom ham og Sandanger, men sa at han ikke likte Sandangers forretningsførsel.

Til NETT NO sier Rogne at han er villig til å utvide garantien, men vil ikke kommentere hvor stor garanti han eventuelt vil stille.

Ingvild Kragset er dommer i saken. I retten sa hun at hun i løpet av uken regnet med å ha avgjort om bobehandlingen skal fortsette eller ikke.

Publisert: 23.01.2023 16:14

Sist oppdatert: 23.01.2023 19:53

Mer om