Grafitti hos Vard Langsten
TRENGER OGSÅ MALERE: Vard trenger også malere og elevene fikk øve seg i en grafittioppgave. Foto: Karoline Prytz Berset
Nytt

Ungt Entreprenørskapsfinale på Vard Langsten

Satser på større rekruttering til maritime næringer.

Karoline Prytz Berset
14.06.2024

I to uker har 900 elever jobbet med å løse en reell utfordring knyttet til havet. Av 40 skoleklasser fra hele fylket møtes seks til finale i HAVutfordringen hos skipsverftet Vard Langsten i Tomrefjord. «Vastum Energy» fra Molde Videregående Skole er en av dem.

For elevene fra Molde er fornybar kraft og sirkulærøkonomi nøkkelord for hvordan vi kan utnytte havets energi på en bedre måte enn vi gjør idag.

- Vi fikk ideen da vi hørte om hvor mye kloakk cruiseskipene slipper ut i fjordene, sier de til Nett No.

Elevenes ide baserer seg på å frakte kloakkutslipp fra cruiseskip til tanker som produserer biogass. Biogassen skal videre produsere strøm, varme og drivstoff som blant annet kan selges tilbake til cruiseskipene.

A IMG 1072
BIOGASS AV CRUISEKLOAKK: Ideen til elevgruppa "Vastum Energy"fra Molde Videregående skole er å gjøre kloakk fra cruisskipene om til biogass, og samtidig spare fjordene for utslipp. Fra venstre: Synne Krogstad, Lina Wadsten, Julie Draget og Tuva Bergså Johnsen. Andreas Vindal (ikke på bildet) er også en del av gruppen. Foto: Karoline Prytz Berset.

Håper arrangementet vil bidra til økt rekruttering
"Vastum Energy" kommer fra innovasjon og ledelseslinjen på Molde Videregående Skole. De forteller at campen har bidratt til økt interesse for både innovasjon og maritime næringer.

- Det virker spennende å jobbe med havet og maritime næringer, det har vi pratet om i klassen allerede, forteller de videre.

Vard håper arrangementet vil sikre flere søkere til bedriftene i maritim næring.

- I dag er det kun en tredjedel av lærlingene som blir igjen hos oss, forteller verftsdirektør Ronny Opsjøn Langset.

Han forteller at de trenger folk på alle nivåer dersom de skal klare i imøtekomme det politiske presset for å ha flere ansette som i Norge.

- Vi må fortsette å fornye oss for å være interessante for de unge, sier han.

Power Screw foto Karoline Prytz Berset
VANT: Elevgruppa "Power Screw" fra Midsund ble kåret til vinner av 9. klassene. Foto: Karoline Prytz Berset

Imponert over nivået
Langset er imponert over nivået på det som har blitt presentert.

Ungt Entreprenørskap, som står bak arrangementet sammen med NTNU i Ålesund, Fagskolen i Møre og Romsdal og organisasjonen Havspeilet, deler Langsets håp om at arrangementet bidrar til økt rekruttering.

- Vi håper elevene får øynene opp for hva som finnes av muligheter, sier daglig leder for Ungt Entreprenørskap Lars Øyvind Balterzen.

Econet foto Karoline Prytz Berset
VANT: Elevgruppa "Econet" fra fra Strande ble kåret til vinner av elevene fra videregående skoler. Foto: Karoline Prytz Berset

Gikk av med seieren
For 9.klasse-finalistene var det "Power Screw" fra Misund skole som gikk av med seieren. Deres bidrag gikk ut på å dra nytte av fjordstrømninger for å genere kraft.

For VG1-finalistene var det "Eco-net" fra Stranda Videregående skole som vant. Deres ide gikk ut på å feste en ballong til fiskeutstyr som har ligget på havbunnen i mer enn 10 dager for å forhindre spøkelsesfiske.

Begge vinnerlagene vant 10 000 kroner hver, som går til klassekassa.

Publisert: 14.06.2024 15:37

Sist oppdatert: 14.06.2024 21:01