Brattvåg Vard
Arkivfoto: Ogne Øyehaug
Nytt

Vard-tiltak etter A-kriminspeksjon

Opprettet rundt 30 tilsynssaker etter inspeksjoner hos Vard. Underleverandører utestengt. Åtte verft er kontrollert.

03.05.2022

Etter tilsyn hos to Vard-verft i oktober i fjor opprettet Arbeidstilsynet omlag 30 tilsynssaker.

I alt åtte verft på Nordvestlandet er kontrollert. En av underleverandørene til ett av de åtte verftene er ilagt et overtredelsesgebyr på 1,2 millioner kroner. Arbeidstilsynet fant timelønn ned i 30 kroner timen.

Tilsynssakene knyttet til Vardverftene er opprettet mot utenlandske underleverandører som hadde oppdrag i forbindelse med utrustning og ferdigstilling av skip på Vard-verftene, skriver Vard i en pressemelding.

På bakgrunn av tilsynet av Vard utestengt noen av underleverandørene fra arbeid på Vard-verftene, ifølge pressemeldingen.

Uakseptabelt
- Dette er noe jeg vil følge opp personlig for å sikre at Vard gjør sitt ytterste for å unngå at slike avvik skjer igjen. Det er ikke akseptabelt for Vard at konsernets prosedyrer og rutiner i flere tilfeller ikke er fulgt, og at noen av våre underleverandører ikke har behandlet sine ansatte i henhold til norske lover og krav. Saken er veldig alvorlig og det som har skjedd bryter med Vards kjerneverdier, måten vi driver verftene våre på og kontraktene vi har med de gjeldende underleverandørene, sier Vards administrerende direktør Alberto Maestrini i pressemeldingen.

Arbeidslivskriminalitet
Vard er ikke alene om å ha blitt kontrollert.

En ny rapport fra a-krimsamarbeidet avdekker utnyttelse av arbeidstakere og annen arbeidslivskriminalitet i deler av verftsindustrien i Møre og Romsdal, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Les pressemeldingen her

- Funnene vi avdekket er nedslående og alvorlige. Utnytting av arbeidstakere og andre former for arbeidslivskriminalitet gir de useriøse et konkurransefortrinn i forhold til seriøse aktører, sier seksjonssjef Jens Erik Romslo i Arbeidstilsynet i pressemeldingen.

Det er politiet i Møre og Romsdal, Arbeidstilsynet og Skatteetaten som sammen har skrevet rapporten, basert på kontroll av åtte verft i årene 2020-2021.

Les rapporten her

Brudd på lønns- og arbeidsvilkår
Arbeidstilsynet avdekket brudd på lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakere hos verftene sine underleverandører.

- Vi fant blant annet svært mangelfull arbeidstidsregistrering noe som gjør det vanskelig for oss å kontrollere lønn og arbeidstid, sier Romslo pressemeldingen.

I alt har Arbeidstilsynet gitt 167 pålegg til verftenes underleverandører og ilagt fire overtredelsesgebyr på mellom 42.000 og 1,2 millioner kroner.

Politet har deltatt i prosjektet for å forebygge og har ikke åpnet etterforskning i noen saker, men utelukker ikke at det kan skje, ifølge pressemeldingen.

- Vårt inntrykk er at verftene tar utfordringene og funnene som er avdekket på alvor. Det er positivt at aktørene selv ønsker å rydde opp, sier Romslo i Arbeidstilsynet.

30 kroner timen
Arbeidstilsynet har blant annet spurt utenlandske arbeidstakere om lønnen.

Seks prosent oppgir en timelønn på mellom 30 og 80 kroner timen, 15 prosent mellom 81 og 100 kroner timen.

I alt 44 prosent har en lønn under minstelønnssatsen på 172,44 kroner timen.

"Våre funn tilsier at mange arbeidstakere som arbeider i verftsindustrien har lite kjennskap til norsk arbeidsliv, samt egne rettigheter og plikter. Mange anses som sårbare. Det har også vist seg utfordrende for kontrollmyndighetene å få opplysninger om reell arbeidstid, som igjen påvirker blant annet løn", heter det i rapporten.

Publisert: 03.05.2022 10:31

Sist oppdatert: 05.05.2022 23:21

Mer om