Iselin Nybø Oscar Almgren foto Marius Rosbach 111
OPTIMIST: Uteguiden-sjef Oscar Almgren på kajakktur med daværende næringsminister Iselin Nybø i Brosundet. Aktivitetsselskapet er allerede fullbooka på noen aktiviteter i sommer. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Venter god sommer etter rekordår

NHO-undersøkelse varsler sterk sesong for reiselivsbransjen på Nordvestlandet. Aktivitetsselskap og Ålesund-hotell blant dem som ser lyst på sesongen.

Marius Rosbach
18.05.2023

Etter tre somre som på ulike måter har vært prega av koronapandemien, er det gode utsikter til en knallsesong for reiselivet på Nordvestlandet.

Blant NHO Reiseliv sine medlemsbedrifter er Møre og Romsdal i toppen blant landets fylker både når det kommer til hvordan de vurderer sin egen situasjon, markedsutsiktene framover og booking-tallene for sommeren.

Også i Vestland er utsiktene gode – og bedriftene i fylket er de mest optimistiske i landet for det kommende halvåret.

Sommeren ser veldig bra ut og på noen aktiviteter er vi fullbooka allerede
Oscar Almgren

Hotel Brosundet i Ålesund og aktivitetsselskapet Uteguiden er blant reiselivsbedriftene i regionen som ser lyst på framtida for øyeblikket.

– Sommeren ser veldig bra ut og på noen aktiviteter er vi fullbooka allerede, forteller Uteguiden-sjef Oscar Almgren til NETT NO.

Hotelldirektør Camilla Espeseth på Brosundet forteller at halvparten av romma i juli er booka, og rundt 70 prosent i juni og august.

Camilla Espeseth - Hotel Brosundet - foto Marius
REKORDÅR: Hotelldirektør Camilla Espeseth og Hotel Brosundet satte ny omsetningsrekord i fjor. I sommer venter de flere utenlandske gjester. Foto: Marius Rosbach

Kraftig hopp i inntektene
Uteguiden som har hovedbase i Stranda har vokst til å bli blant de største aktivitetsselskapene i regionen. Regnskapet for 2022 er ikke levert ennå, men Almgren forteller at de økte inntektene med rundt 50 prosent til 17-18 millioner kroner.

I sommer regner Oscar Almgren med å ha rundt 30 personer i arbeid med guiding og ulike aktiviteter.

– Vi har fått på plass et supert team og alle har stått på gjennom pandemien. Det er den største tilfredsstillelsen etter noen tøffe år, slår han fast.

Flere bookinger fra utlandet
Svak krone gjør at utenlandske turister kan få feriebudsjettet til å strekke lengre i Norge.

Bookingtallene som blir opplyst i bransjeundersøkelsen til NHO for mai viser også at viser at utlendingene er tilbake for fullt, og Møre og Romsdal er det fylket der flest venter økning av utenlandske gjester.

Rundt halvparten av reiselivsbedriftene i fylket melder at de venter flere utlendinger i år.

Oscar almgren 22 hygge foto marius
KJEMPEVEKST: Uteguiden-sjef Oscar Almgren kan fortelle om en vekst i omsetningen på rundt 50 prosent fra 2021 til 2022.

Tror nordmenn kan gå på blemme
Hos Uteguiden kommer de fleste av kundene i sommerhalvåret fra utlandet. Almgren forteller at flere nå også bestiller aktiviteter flere påfølgende dager.

– Og utlendingene bestiller i god tid i forveien, påpeker Uteguiden-sjefen.

– Jeg tror en del nordmenn vil gå på samme blemme som i fjor etter pandemien – at de opplever at saker og ting er fullbooka når de kommer til en plass, sier han.

Brosundet hotell Ålesund foto Marius 11
BROSUNDET: Hotellet midt i sentrum av Ålesund er betydelig oppgradert og utvidet de siste åra, og har nå 129 rom inkludert Molja fyr. Foto: Marius Rosbach

Venter drahjelp fra svak krone
Hotel Brosundet har hatt flere år med oppsving i inntektene etter at Flakk-familien brukte betydelige midler på å oppgradere og utvide Ålesund-hotellet.

Hotelldirektør Camilla Espeseth tror reiselivet vil dra nytte av svak kronekurs, og mener å se konturene allerede i bookingene.

– Vi har satt opp prisen, men folk booker likevel rom som før – og det er bra med internasjonale bookinger i sommer. Jeg tror kronekursen er positiv for oss, og at vi kommer til å få fylt opp hotellet, forteller hun.

Rekordår for Brosundet i fjor
Tross koronautfordringer ble 2021 et rekordår for sentrumshotellet - og fjoråret ble nok en opptur.

Selv om regnskapet ikke er levert ennå, kan hotelldirektør Espeseth fortelle at det ble ny omsetningsrekord og økt overskudd i fjor, sammenlignet med 2021.

– 2022 ble enda bedre enn 2021, så nå satser vi på at det bare går oppover, sier hun optimistisk.

Publisert: 18.05.2023 05:00

Sist oppdatert: 17.05.2023 21:16

Mer om