Monica Molvær foto Ogne
VIL SI NEI: Monica Molvær og to andre Høyrerepresentanter har fremmet et forslag til en uttalelse fra Ålesund kommune mot grunnrenteskatt på oppdrett. Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) foreslo på dagens formannskapmøte å opprette en arbeidsgruppe som skal prøve å utarbeide en tekst som hele kommunestyret kan stille seg bak. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Vil ha Ålesund-nei til grunnrenteskatten

Ålesund Høyre mener foreslått skatteøkning allerede har gitt dramatiske negative konsekvenser for næringslivet på Nordvestlandet.

29.11.2022

Partiet ber kommunestyret i Ålesund på førstkommende møte, 8. desember, vedta en uttalelse om at kommunen er mot å innføre grunnrenteskatt på oppdrettselskapene, slik regjeringen har foreslått.

Grunnrenteskatt er skatt på fordelen av å utnytte felles naturressurser. For oppdrettselskapene sitt vedkommende er det retten til å bruke areal i fjorden og langs kysten som er fordelen som skal beskattet. Grunnrenteskatten blir på 40 prosent, i tillegg til den ordinære selskapsskatten, om regjeringen vinner frem.

"Ålesund kommune mener prosessen rundt innføring av grunnrentebeskatning er svært kritikkverdig og viser nå dramatiske konsekvenser for det lokale næringslivet i vår region. Forslaget har over natten forårsaket stand og kansellerte bestillinger for flere titalls milliarder, og en rekke lokale selskaper i leverandørindustrien er på vei inn i en alvorlig krise. Dette kommer i tillegg til utfordringer med inflasjon, energipriser og tap av aktivitet som er resultat av krigen i Europa.", heter det Ålesund Høyres forslag til uttalelse fra Ålesund kommune.

Fylkeskommunen er mot
Høyre har allerede vært med på å sikre flertall i fylkesutvalget for en uttalelse om at Møre og Romsdal fylkeskommune er mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt på oppdrett.

I starten av møtet i fylkesutvalget mandag og i formannskapsmøtet tirsdag, fikk representanter for Gath holde innlegg om sin vurdering av hvordan regjeringens skatteforslag slår ut.

Gath står for Global Aquaculture Technology Hub, og er en nettverksorganisasjon med 27 medlemmer som levere anlegg, utstyr og tjenester til opppdrettselskapene.

Møre og Romsdal har mange bedrifter med tilsammen over 3000 ansatte som levere anlegg, utstyr og tjenester til oppdrettselskapene. Etter at skatteforslaget kom i september har det ikke kommet inn nye ordrer og rundt påsketider neste år er ordboken tom, sa styreleder Per Helge Devold i Gath til formannskapet.

Podium

E18/S3 Permitteringer og tapte kontrakter - kva skjer no?

Publisert: 29.11.2022 13:04

Sist oppdatert: 30.11.2022 08:06

Mer om