Jorgen Clausen Gath 2024 foto Ogne
LETER ETTER IDEER PÅ NORDVESTLANDET: Jørgen Clausen fra det danske industrikonsernet Danfoss har vært på Nordvestlandet i flere dager for å lære om oppdrettsbransjen og bedriftene her. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Vil revolusjonere oppdrettsnæringen

Dansk industriveteran vil gjøre Skandinavia til knutepunkt for landbasert oppdrett - med enormt eksportpotensiale. Vil ha hjelp fra Nordvestlandet.

04.09.2024

– Det er en visjon, men alt starter med en visjon, sier Jørgen Clausen til Nett No.

Han er ett av de store trekkplastrene på Gath-konferansen i Ålesund i dag. Clausen er tidligere toppsjef - og fortsatt medeier - i det danske industrikonsernet Danfoss.

Konsernet produserer automatikk og utstyr for styring av anlegg og prosesser, blant annet for kjøling og oppvarming, digitalisering og elektrifisering. Over 40.000 ansatte, fordelt på fabrikker og kontor i 100 land gjør konsernet til et verdsomspennende selskap.

Små, enkle, standardiserte og ikke minst mye rimeligere landbaserte anlegg enn hva som bygges i Norge i dag skal bli en global modell for ren og bærekraftig mat, ifølge Clausen.

80 prosent billigere
Målet er anlegg som koster bare en femtepart av de som bygges i dag, blant annet fordi anleggene skal bygges i store serier.

I Norge har man ikke tenkt industrielt nok, etter hans vurdering.

– De anleggene jeg snakker om skal produseres på fabrikk, sier Clausen.

Når anleggene kommer frem til der de skal stå, er det bare monteringen som gjenstår, ikke noe konstruksjonsarbeid.

Jorgen Clausen Danfoss foto Ogne
VIL BYGGE SMÅSKALA OPPDRETTSANLEGG I STOR SKALA: Industriveteran Jørgen Clausen vil bygge oppdrettsanlegg så rimelige at bønder kan gå sammen for også å bli oppdrettere. Bildet er fra et besøk på det landbaserte oppdrettsanlegget til Salmon Evolution på Romsdalskysten i går. I dag holdthan innlegg på Gath-konferansen i Ålesund. Foto: Ogne Øyehaug

Muligheter for Nordvestlandet
Jordbruk i hele Skandinavia er under press - økonomisk og av miljøkrav - og Clausens visjon er at oppdrett kan bli et nytt ben å stå på.

Men da trengst det erfaring, utvikling og nye ideer som gjør det mulig å gjøre visjonen til virkelighet.

- Eksportpotensialet for denne teknologien er enormt, og det er på tide å gripe muligheten. Håpet er at det kommer opp nye ideer, som gjør Ålesund til et industrihovedsted
Jørgen Clausen

Clausen mener hans visjon er en vinn-vinn-situasjon der både Danmark, Skandinavia og industrien og miljøet på Nordvestlandet tjener på det om visjonen oppfylles. Lykkes det i Skandinavia kan teknologien tas i bruk i hele verden.

– Eksportpotensialet for denne teknologien er enormt, og det er på tide å gripe muligheten. Håpet er at det kommer opp nye ideer, som gjør Ålesund til en industrihovedstad, sier Clausen.

Resirkulerer vann
Clausens vurdering er at anleggene han ønsker seg må være såkalte RAS-anlegg. Det er anlegg som renser og gjenbruker vannet.

Slik reduseres vannbehovet, og det gjør at anleggene også kan plasseres på steder der det ikke er tilgang på rikelig med friskt vann.

Publisert: 04.09.2024 08:46

Sist oppdatert: 05.09.2024 19:31

Mer om