Vinn vinn med spesialister
ÅLESUND: Spesialistbedriften selger tjenester til næringslivet innenfor digitalt og visuelt arbeid, og konsulentene har asperger eller tilsvarende spesialistegenskaper. Selskapet stiller mentor til disposisjon for både kundene og spesialistene. Her er daglig leder Merete Alnes Mostue (til v.) og mentor Linda Nygård. 
Nytt

Vinn-vinn med spesialister

Spesialistbedriften driver både business og sosialt entreprenørskap når de leier ut konsulenter med Asperger til bedrifter. Programmering, tyngre analyser og 3D-tegning er noen av tjenestene. 

Kristin Vidhammer
14.11.2015
Spesialistbedriften har nå fjorten konsulenter i Ålesund, Molde og Volda.
- Spesialistbedriften er organisert som aksjeselskap, og skal drive forretningsmessig. Et overskudd vil bli pløyet tilbake til bedriften, sier daglig leder Merete Alnes Mostue.

Dybdefokuserte og utholdende

Selskapet ønsker å gi mennesker med Asperger et reelt tilbud om jobb, og ved å utnytte de mange positive egenskapene og den kunnskapen de besitter.
Dette er folk som er flinke med fakta og detaljer, er nøyaktige og presise, intelligente og analytiske, dybdefokuserte og utholdende. I tillegg kan de tenke "utenfor boksen".
- Spesialistbedriften ansetter folk med Asperger, kartlegger deres utfordringer og lærer dem opp. Det er vi som har arbeidsgiveransvaret, og spesialistene kan utføre tjenester for bedrifter både i våre lokaler og ute hos kundene, sier Mostue.

Kommersiell drift

Selskapet kan ta på seg både små og store oppdrag, og der de tar betalt enten som fast pris eller per time.
- Vi stiller også med mentor for kundene og spesialistene våre, og dette har vi veldig god erfaring med, sier Mostue.
Spesialistbedriften satser først og fremst på å ansette folk med høyere utdannelse, deretter de som har delvis høyere utdannelse, og til slutt de som har videregående skole.
- Med enkle grep er disse spesialistene veldig velfungerende. Vi har nå også ledig kapasitet overfor potensielle kunder, sier hun.

Repeterende oppgaver med utholdenhet

Mens noen av spesialistene i dag jobber med tyngre analyser og testing av software, jobber andre med digitalisering av bilder eller konstruksjon av 3D-modeller av bygg og tekniske installasjoner.
- Repeterende oppgaver som krever stor grad av nøyaktighet og utholdenhet, er godt egnet for våre spesialister. Våre ansatte kan holde fokus på tema over lang tid og er gode til å oppdage og utnytte detaljer. De er utrolige energiske, og vi fokuserer derfor på å finne arbeid som gjør at de er i flytsonen sin, sier Mostue.
Mange har kompetanse som er etterspurt innen næringslivet her i regionen.

Relevant kompetanse

- Eksempelvis er det jo mangel på programmerere her. Et annet område som er aktuelt, er analyse og håndtering av Big data. Ulike beregninger, som vektstabilisering, eller overføring av data fra et gammelt til nytt lønnssystem, er andre eksempler. Det samme er oppgaver knyttet til digitalisering av alt fra kundearkiv, til tekst og foto, sier Mostue.
I en stadig mer kompleks verden, og der man beveger seg fra generalister til spesialister, er evnen til å ha fokus og å skaffe seg dybdekunnskap, svært viktig.
- Det skal lønne seg for å våre kunder å benytte våre tjenester, vi ønsker altså å skape en vinn-vinn situasjon for begge parter, understreker Mostue.
Utfordringer for folk med Asperger kan være sosial klossethet og et behov for forutsigbarhet.

Mange støttespillere

Spesialistbedriften har mange tunge navn på aksjonærsiden og har også mange andre bedrifter som støttespillere.
Av navn kan nevnes Astero as, Hexagon Composites, Ekornes, Westre Invest, Ulstein Group, Furene, Oddbjørn Eliassen,Trond Bjørnøy, Leif Arne Langøy, Sverre A. Farstad, Spjelkavik Regnskap, Brisk, Sparebanken Møre, I&M Kommunikasjon, Hofseth Biocare, Adviso, Amfi og Nordea.
- Vi har mange støttespillere og samarbeidspartnere, men vi ønsker flere. Vi har siden etableringen i 2014, hatt en utrolig bratt lærekurve. Nå har vi funnet den plattformen vi skal ha framover, sier Mostue.

Kunder ser god nytte

Bedrifter som har, eller har hatt, oppdrag er blant annet ICD Software, Inmarsat Solutions, Møreforsking, Ålesund Museum, Coop, Wenaas Kapital og Romsdal Budstikke blant annet.
Administrerende direktør i Inmarsat Solution as, Trond Leira, har god erfaring med samarbeidet med Spesialistbedriften. Han sitter også i styret i selskapet. Leira tror at flere bedrifter kommer til å se muligheter for samarbeid med Spesialistbedriften framover.

Big data

Inmarsat Solution i Ålesund er en ledende aktør innen satellittkommunikasjon, og har over 2000 fartøy på kundelista. I den forbindelse overvåker de også innstallasjonene på fartøyene, og der supportavdelingen til Inmarsat går inn og korrigerer ved behov.
-I forbindelse med overvåkning av installasjonene våre ombord, henter vi inn store mengder data for å se på mønster og trender. Vi analyserer deretter dataene for å lage verktøy for å kunne gi bedre support til kundene våre. Dette er Big data, og i denne jobben benytter vi også en ansatt i Spesialistbedriften. Deres profil passer godt til vårt behov, sier Trond Leira.

ICD har også god erfaring

ICD Software, som utvikler styringssystemer til bruk innenfor blant annet maritime og offshore, er et annet selskap som samarbeider med Spesialistbedriften. Selskapet har hovedkontor i Ålesund og har ca. 30 ansatte.
ICD har hatt to konsulenter fra Spesialistbedriften i oppdrag i et drøyt halvår, og der de har hatt oppgaver knyttet til utvikling og testing av software.

- Arbeidet har så langt vært svært vellykket. Med god coaching og oppfølging fra Sepsialistbedriften sine rådgivere, både til oss som bedrift og til kosulentene, har dette gått over all forventning. ICD Software har hatt stor nytte av konsulentene fra Spesialistbedriften og som fungerer godt i vårt arbeidsmiljø, sier adm. direktør Christer Valderhaug i ICD Software.
Han sier også at sosialt entreprenørskap er i tråd med selskapets verdier.

Veiledning til skoler

Det var Arne Bjørdal som tok initiativ til oppstarten av Spesialistbedriften. Han kommer fra skoleverket, og Spesialistbedriften har også en ikke-kommersiell målsetting om å være støttespiller for skolene.
Ved erfaringsutveksling kan man lage et best mulig utgangspunkt for at elever med Asperger kan lykkes i framtida.
- Målet her er en treffsikker utdanning og praksis, og som kan gi fast jobb i Spesialistbedriften eller i andre bedrifter, sier Mostue.
Det er vi som har arbeidsgiveransvaret

Publisert: 14.11.2015 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:49