Oppdrettsnalegg foto Sysla
ANGRIPER Ap: Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) mener Arbeiderpartiet mangler innsikt i hvordan oppdrettsnæringen fungerer. Foto: Sysla
Synspunkt

Lakseskatten rammer vanlige arbeidsfolk, Kjølmoen

Arbeidsplassene til vanlige arbeidere er satt i spill med regjeringens forslag til skatteøkning, skriver Sivert Bjørnstad (Frp).

26.10.2022

Stortingsrepresentant Per Vidar Kjølmoen (Ap) ga nylig FrP en bredside i denne avisa under overskriften «FrP – milliardærenes bestevenn». Kjølmoen mener FrPs motstand mot grunnrenteskatten på havbruk bunner i omsorg for de rikeste. Selv mener han at regjeringens forslag til grunnrenteskatt er helt rimelig og helt riktig, fordi det er de rikeste som rammes. Mon det.

Det er mulig det ikke gjør inntrykk på Kjølmoen at både oppdrettsbedrifter og andre virksomheter i verdikjeden til havbruket varsler om at skatteforslaget vil få store negative konsekvenser for hele næringen.

I hans eget hjemfylke Møre og Romsdal får fiskeoppdretteren Hofseth Aqua en grunnrenteskatt på 40 prosent. Dette kommer i tillegg til selskapsskatten på 22 prosent. I tillegg er det økt utbytteskatt og formuesskatt.

Flere selskaper som er i samme situasjon har satt investeringer verdt minst 25 milliarder kroner på vent. Dette er ikke penger som går til fine biler og dresser til såkalte laksebaroner. Dette er investeringer som skaper arbeidsplasser og som utvikler lokalsamfunn langs hele kysten, fra Agder i sør til Finnmark i nord.

Som representant for Arbeiderpartiet burde det imidlertid gjøre inntrykk på Kjølmoen at selskaper i verdikjeden til havbruksnæringen nå varsler permitteringer. Det er arbeidsplassene til vanlige arbeidere som er satt i spill.

To av de store selskapene, de som regjeringen liker å henge ut, har allerede gått ut med permitteringsvarsler. På settefiskanlegget til Cermaq på Hasvik er det snakk om 30 arbeidsplasser. På Lerøys lakseslakteri på Skjervøy er det 30 arbeidsplasser. I innlandskommunen Overhalla i Namdalen permitterer Overhalla Betong flere titalls arbeidstakere på grunn av kansellerte ordrer.

Dette er bare toppen av isfjellet. Hva er alternativet til disse arbeidsplassene? På små plasser er det ofte ikke noen alternativer.

Arbeiderpartiets iver etter å skattlegge havbruket er kortsiktig politikk. Den vitner om mangel på innsikt i hvordan næringen fungerer, og hvor viktig den er for hundrevis av lokalsamfunn.

For FrP er det selvsagt at kapital, makt og myndighet knyttet til sjømatnæringen tilhører kystbefolkningen og kystsamfunnene. For Arbeiderpartiet er det viktigst at statens pengebinge i Oslo skal vokse.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad, næringspolitisk talsperson for Frp

Publisert: 26.10.2022 08:38

Sist oppdatert: 26.10.2022 16:03

Mer om