Ulsteinvik
POLARISERANDE: Folk som bur i til dømes Ulsteinvik skal ikkje få redusert studegjeld, medan busette i Herøy skal få det, foreslår regjeringa. Polariserande, meiner regiondirektør Lene Trude Solheim i NHO. Foto: Ogne Øyehaug
Synspunkt

Valgflesk med bismak

Regjeringens forslag om studielånskutt i enkelte kommuner er polariserende. Det bygger ikke opp under arbeidet med å skape sterke og attraktive regioner, skriver regiondirektør i NHO Møre og Romsdal.

04.10.2024

Det nærmer seg valg og regjeringen overbyr seg selv med kontantpakker og ‘gaver’ til folket. Regningen er det du som skattebetaler som får - også denne gangen.

Nylig kom lekkasjene fra statsbudsjettet hvor sletting av studiegjelden til personer som bor i 212 utsatte distriktskommuner på 25.000 kroner per år. Er dette svaret på utfordringene i distriktene? Absolutt ikke.

Det siste ‘gaven’ fra staten (eller deg og meg) vitner om mangel på en helhetlig tankegang på hvilke tiltak som virker og hva distriktene egentlig trenger.

For hvilken betydning har det om en nyutdannet flytter til Herøy (25.000 i reduksjon) eller Ulsteinvik (ikke reduksjon) eller til Tingvoll (25.000 i reduksjon) eller Molde (ikke reduksjon) eller Hustadvika (25.000 i reduksjon) eller Kristiansund (ikke reduksjon). Absolutt ingen betydning.

Hva trenger distriktene?

Vi trenger sterke bo- og arbeidsmarkedsregioner og attraktive lokalsamfunn, hvor bygd og by samarbeider tett og godt. I dag ser vi ut fra statistikken at det er god og bred pendlertrafikk mellom nærliggende kommuner. Dette er bra - og det er svært viktig!! Bedriftene ser ikke kommunegrenser. Ei heller gjør arbeidstakerne i hverken privat eller offentlig sektor.

Muligheten for å bo i en kommune og jobbe i en annen – benytte turmuligheter og kulturtilbud i en tredje kommune- det gjør en region attraktiv! De er dette som skaper attraktivitet, skaper bolyst og som kan trekke personer fra byene tilbake til distriktene. Det er også dette som sikrer rekrutteringen til private og offentlige aktører med kompetanse. Da må samferdsel som ferge, båt og veinettet være godt og fleksibelt slik at varer, tjenester og folk kan forflytte seg effektivt og rasjonelt

Valgflesket har ikke bare en bismak – det er svært surt og bør kastes.
Lene Trude Solheim

Skal en kommune lykkes – så må nabokommunen lykkes. Dette understøttes av pendlertall fra SSB og ikke minst rapporten fra demografiutvalget ledet av Victor Norman (NOU 2020:15) Mobilitet - hvor rekkevidden øker og reisetiden reduseres er det mest sentrale for å skape attraktive regioner. Da kan ikke fergeavganger kuttes, prisene økes og veinettet forvitres. Se bare på lekkasjer fra vårt eget fylkeskommunale budsjett for 2025.

Forutsigbare rammevilkår - trygge arbeidsplasser

Det har ingen hensikt å flytte til en utkantkommune om det ikke er arbeidsplasser der. Forutsigbare rammevilkår over tid er derfor helt avgjørende. De to siste årene har vi sett en relative større skatte- og avgiftsøkning enn de siste 20 årene. Bedrifter som går konkurs eller ikke kan utvikle seg skaper ikke bolyst.

Videre trenger kommuner med økonomiske vilkår som gjør det mulig å opprettholde velferdstjenester og forpliktelser overfor sine innbyggere. Uten attraktive arbeidsplasser - står du også uten innbyggere.

Polarisering mellom kommuner er ikke bra

Polariserende tiltak mellom enkeltkommuner som for eksempel Stranda (25.000 i reduksjon) og Sykkylven (ikke reduksjon) bygger ikke opp under arbeidet med å skape sterke og attraktive regioner. Tiltaket kan vanskelig forståes som noe annet enn et desperat forsøk på å skaffe seg velgere før valget høsten 2025. Valgflesket har ikke bare en bismak – det er svært surt og bør kastes.

Publisert: 04.10.2024 10:54

Sist oppdatert: 05.10.2024 07:45