Kort fortalt

Verftssjef kritisk til Tyrkia-støtte

Eksfin vurderer å styrke garantiordning.

16.08.2022

Sjefen for bransjeorganisasjonen Norske Skipsveft, Asle Strønen, kraftig på at Eksfin vurderer å forsterke hjelpen til norske redere som ønsker å bygge skip ved tyrkiske verft, ifølge Sunnmørsposten.

Eksportgarantietaten vurderer nye statlige garantier som skal veie opp for den politiske usikkerheten som knyttes til å inngå store kontrakter i Tyrkia.

– På vegne av våre medlemmer stiller jeg meg undrende til at en bruker statlige midler til å styrke tyrkiske verft i konkurransen med norske verft. Jeg kan ikke skjønne at det skal være en oppgave til norske myndigheter, sier Strønen til avisa.

Norske verft har i lengre tid bedt om bedre garantiordninger for å løfte nybyggingsprosjekt. Så langt har dette ikke kommet på bordet.

Garantiene Eksfin vurdere å stille for redere som vil bygge i Tyrkia, er ikke ulik den verftsindustrien her hjemme har bedt om.

Avdelingsdirektør i Eksfin Olav Rygg i Eksfin påpeker i en e-post til avisa at Tyrkia et betydelig eksportmarked, hvor de også må ha et finansieringstilbud til maritime utstyrs- og tjenesteleverandører.

Samtidig er økonomien i landet ustabil og medfører økt finansiell risiko for redere som vil bygge nye skip.

Publisert: 16.08.2022 10:32

Sist oppdatert: 16.08.2022 14:01

Mer om