Ansatte føler seg overvåket på jobb
– Ikke perfekt, men en positiv endring, sier LOs sommerpatrulje etter kraftig nedgang i brudd på Arbeidsmiljøloven.
LOs Sommerpatrulje er ferdig med årets bedriftsbesøk, og Joakim Silkoset, faglig ungdomssekretær i LO Møre og Romsdal er fornøyd med årets resultater.
Blant annet er andelen brudd på Arbeidsmiljøloven gått kraftig ned.
– Det gjør meg glad å se en slik utvikling i fylket vårt. Det er ikke perfekt, men en positiv endring i retning av et trygt og seriøst arbeidsliv, sier han.
Mer kunnskap hos arbeidsgiverne
Historisk har Sommerpatruljen sett en gradvis økning i brudd på arbeidsmiljøloven. I 2022 lå andelen på 54,3 prosent av de kontrollerte arbeidsplassene.
For første gang på mange år kan Sommerpatruljen konkludere med en nedgang og en bruddprosent på 42,5 prosent.
– En av de viktigste endringene vi har sett, er at bedriftene i større grad bruker verneombud på riktig måte. Flere arbeidsgivere har skjønt at de ikke kan sitte i den rollen selv, men at det må velges en ansattrepresentant, og mange av bedriftene har fått på plass god informasjon om hvem som sitter i rollen - og om HMS-arbeid generelt, forteller Silkoset.
Han sier flertallet av bedriftene de registrerte avvik hos i fjor, har ordnet opp i forholdene til årets besøk.
Om Sommerpatruljen:
Hvert år siden 1985 har LOs sommerpatrulje besøkt unge i sommerjobb. Målet er å sørge for økt kunnskap om arbeidslivets spilleregler. LOs sommerpatrulje har i perioden 29.juni til 7.juli reist rundt i Møre og Romsdal.
Sommerpatruljen består av unge tillitsvalgte i LOs medlemsforbund, og jobben er å undersøke arbeidsforholdene til unge og nye arbeidstagere.
En av patruljens viktigste oppgaver er like mye å informere om arbeidsmiljøloven som å avdekke brudd og feil.
Kilde: LO Møre og Romsdal
Liten endringsvilje hos verstingene
– I de fleste sakene hvor vi oppdager brudd er det snakk om forhold vi ordner opp i på stedet, men vi har støtt på noen veldig grove brudd hvor Arbeidstilsynet blir involvert og vi setter LO-advokatene på saken, forteller han.
Silkoset sier at det ikke har vært noen betydelig økning på antallet bedrifter med grove brudd, men sier at det dessverre er mange gjengangere.
– Flere av bedriftene er flinke og ordner opp når de blir gjort oppmerksom på forholdene, men mange av verstingene viser liten vilje til endring, og vi møter på de samme bruddene år etter år, forteller Silkoset.
Mange av bruddene dreier seg om blant annet overtidsbetaling og arbeidskontrakt, og de siste årene har også overvåkning blitt en stadig større utfordring.
Eksplosjon i antallet overvåkningssaker
Sommerpatruljen har avdekket brudd på Arbeidsmiljøloven relatert til overvåkningskameraer hos 11 prosent av bedriftene de har besøkt.
– Når vi ser på brudd, så handler det gjerne om overvåkningskameraene er merket godt nok, om de ansatte har kjennskap til det, og hvor de er plassert. I fjor var det en eksplosjon i antallet saker knyttet til kameraovervåkning, og vi så en dobling i antallet saker fra 2021 til 2022, forteller Silkoset.
Han forteller at mange av de bedriftene de avdekket brudd hos, har utbedret forholdene, men at de har oppdaget mange nye brudd. Andelen er dermed lik i år.
Ansatte føler seg overvåket
Silkoset forteller at de har møtt på flere arbeidstakere som forteller at sjefen ikke er til stede fysisk på arbeidsplassen, og heller følger med på hvordan de ansatte oppfører seg på jobb via overvåkningskamera.
– Jeg har bevisst valgt å ikke si noe om antallet som føler seg overvåket, fordi det er så individuelt og vanskelig å tallfeste på en god nok måte. Men det er mange som opplever å bli overvåket, ja, sier han.
Silkoset sier at det å få en melding fra sjefen som sitter hjemme om at de har brukt for lang tid på lunsjpausen og må komme seg tilbake til arbeidsoppgavene ikke er en unik opplevelse. Bare i år har Sommerpatruljen møtt på flere tilfeller hvor ansatte i ulike bedrifter forteller om lignende opplevelser.
Publisert: 12.07.2023 13:59
Sist oppdatert: 12.07.2023 15:10