Lo sommarpatrulje t h Joakim Silkoset foto privat 11
FLEST TRIVES: LOs ungdomssekretær i Møre og Romsdal, Joakim Silkoset (t.h.), forteller at de fleste unge patruljen møtte, trivdes i arbeidslivet. Foto: Privat
Nytt

De fleste ungdom trives på jobb

Sommerpatruljen til LO møtte flere unge på jobb i år. Likevel har ikke tallet på lovbrudd skutt i været.

Marius Rosbach
16.07.2022

Hvert år reiser LO sin sommerpatrulje rundt i landet og sjekker forholdene for unge i arbeidslivet. En slående utvikling etter to år med pandemi, er at de møtte langt flere unge i jobb.

– Det er en tydelig økning i antall unge sommervikarer, melder LOs ungdomssekretær, Joakim Silkoset etter årets besøk.

Likevel opplevde de ingen markant økning i tallet på lovbrudd under besøkene på Sunnmøre.

Mange i første sommerjobb
Patruljen har møtt mange unge som er fornøyde med å ha fått muligheten til å prøve seg i arbeidslivet, ofte i sin aller første sommerjobb.

- Vår oppfatning er at unge trives på jobb, og setter pris på at de har fått verdifull arbeidserfaring, sier ungdomssekretæren

I løpet av tre dager oppsøkte patruljen oppsøkte bedrifter både i Ålesund, Sula, Stranda og Sykkylven. Da ble det avdekket de lovbrudd hos rundt en tredel av bedriftene.

Først gikk turen til Ørsta og Volda, hvor de bare hadde noe å utsette på en av fem bedrifter.

– Det er mye slurv
Silkoset påpeker at kunnskap om rettigheter og plikter gir et sikrere arbeidsforhold, både for arbeidstaker og arbeidsgiver.

- Selv om de fleste forteller at de har det bra på jobb, ser vi at det er mye slurv, og i enkelte tilfeller mer systematisk utnytting av unge ansatte. Slik skal vi ikke ha det i arbeidslivet, legg han til.

Manglende overtidstillegg og informasjon om kameraovervåking var blant type lovbrudd som var gjengangere i år. Tallet på bedrifter som ikke hadde orden på arbeidskontrakt og verneombud gikk ned sammenlignet med i fjor.

Flere vil ansette
NAV-direktør Stein Veland i Møre og Romsdal setter pris på utviklinga med at flere unge får prøve seg i arbeidslivet.

– Vi ser at virksomheter over hele fylket ønsker å ansatte flere folk. Og det er utrolig viktig å få arbeidserfaring, påpeker han.

Reiseliv, varehandel - og ikke minst omsorgssektoren i kommunene, var blant yrkene med flest ledige stillinger i Møre og Romsdal sist måned.

Samtidig påpeker han at det er viktig at arbeidsgivere opptrer ryddig og sørger for at alle opplever et møte med arbeidslivet som er i tråd med lover og regler.

Det vil alltid være gunstig å kunne vise til hvordan man har vært som arbeidstaker
Stein Veland
Stein A Veland Nav direktør Møre og Romsdal foto Ogne
VERDIFULL ERFARING: NAV-direktør Stein Veland påpeker at jobberfaring både kan gi viktige avklaringer om yrkesvalg, og uansett vil telle positivt på CV-en. Foto: Ogne Øyehaug

– Vil alltid være gunstig
Veland påpeker at jobberfaring kan gi viktige avklaringer når det gjelder framtidige yrkesvalg, men at det uansett vil telle positivt på CV-en.

– Det vil alltid være gunstig å kunne vise til hvordan man har vært som arbeidstaker. Og da er det en god anledning å benytte noen uker av sommerferien, sier han.

Veland er tydelig på at det fortsatt er en «gylden regel» som gjelder.

– Å ta en utdanning er veien inn i arbeidslivet for de aller fleste unge. Og det er veldig få utdanninger som er «feil». Det handler om å tilegne seg kompetanse og evne til å lære, legger han til.

Publisert: 16.07.2022 05:00

Sist oppdatert: 15.07.2022 21:47

Mer om