Norwind gale dåp Andy Farstad Svein Leon Aure 11 foto Marius 11
NYTT SKIP: Norwind Offshore-sjef Svein Leon Aure (t.v.) og medeier Sverre Andreas Farstad på vei om bord i vindskipet. Inviterte gjester skulle en kort seilas på fjorden etter dåpen. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Døpte båt nummer to av fire

Ålesund-rederiet Norwind har god rekruttering til sitt første skip bygd fra bunnen for havvind.

Marius Rosbach
12.06.2023

Mandag døpte Norwind-rederiet sitt nyeste spesialskip for havvindmarkedet, Skipet Norwind Gale ble døpt på Skansekaia foran Vard sitt hovedkontor.

Fartøyet er det første av fire av denne typen CSOV-skip (commissioning service operation vessel, journ. anm.) som Vard skal levere til Ålesund-rederiet.

Det er også første skipet rederiet får i flåten, som er skreddersydd fra starten for maritime operasjoner i havvindsektoren. I fjor tok rederiet imot den ombygde PSV-en Norwind Breeze, som var rederiets første skip.

Norwind gale dåp 11
ÅLESUND: Norwind Gale ble døpt i strålende vær på Skansekaia mandag. Gudmor for skipet er Gitte Bengtsson. Foto: Marius Rosbach

Opplever god rekruttering
De fleste av mannskapet om bord på Norwind Gale, kommer fra Møre og Romsdal, og mange av dem har tidligere vært om bord på skipene til Farstad Shipping.

- Både Farstad og Volstad behandler folka sine bra og det høster vi godt av. Vi har heller ikke hatt noe problem med rekruttering og har mange som henvender seg til oss, sier Norwind Offshore-sjef Svein Leon Aure til NETT NO.

Norwind Gale mannskap dåp foto Marius 11
MANNSKAPET: Mange av mannskapet kommer fra Møre og Romsdal. Kaptein om bord er Tommy Øvstegård (lengst t.v.). Foto: Marius Rosbach

Det 85 meter lange fartøyet som blir feiret mandag har en bredde på 19,5 meter. Vard sine designere i Ålesund har tegnet skipet.

Skipet er forberedt til å seile ved hjelp av batteri på et seinere tidspunkt. Om bord er det lugarplass for 87 personer, med mulighet for å øke til 120 personer.

Skroget til Norwind Gale ble bygd ved Vard Braila-verftet i Romania og er utrustet ved Vard sitt verft i Brattvåg. Om bord er blant annet en avansert gangvei med heissystem fra Ålesund-selskapet Uptime International.

Norwind gale dåp 55 foto marius
SKANSEKAIA: Norwind Gale foran Skansekaia ved hovedkontoret til skipsbygger Vard i Ålesund. Foto: Marius Rosbach

Rask byggetid
Norwind Offshore-sjef Svein Leon Aure fortalte at skipet er klart bare 20 måneder etter kontrakten ble inngått.

Det er et betydelig tempo og er ikke mulig uten godt samarbeid mellom alle de involverte, påpekte han.

Etter dåpen skulle inviterte gjester på en kort seilas, før de siste forberedelsene til overlevering fortsetter. Etter planen skal skipet i løpet av kort tid ut i arbeid ved en dansk vindpark på en ett-årskontrakt.

Norwind gale dåp 33
MANGE FRAMMØTTE: Både turister, fastboende og ansatte fra verft, rederi og leverandører var møtt fram på Skansekaia i Ålesund. Foto: Marius Rosbach

Publisert: 12.06.2023 11:15

Sist oppdatert: 12.06.2023 15:11

Mer om